МРРБ изпрати и после изтегли писмо с указания до кметовете

Регионалният министър Андрей Цеков изпрати и после изтегли писмо до кметовете на общини, в което се посочва кои лица, заличени от списъците за гласуване, могат да бъдат извадени от тях. Разяснението на министъра повдигна въпроса правят ли се промени заради един определен човек и нарушава ли се така изборното законодателство? 

Писмото от министър Андрей Цеков бе изпратено до кметовете днес. В него пишеше, че градоначалниците могат да използват като доказателства, за да върнат в списъците лицата, които последните 6 месеца са имали настоящ адрес извън страна, платените битови сметки- за ток, вода, интернет и дори телевизия. Към доказателствените средства бяха включени и застраховки, осигуровки, документи за публични услуги, но и документи от НС, МС и президентството. Това отвори темата- направена ли е поправката, заради министъра на финансите Асен Василев, който не успя да гласува на първия тур в Хасково, заради липса на уседналост. И има ли въобще право на това министъра на регионалното развитие.

В писмото бяха описани всички документи, които могат да послужат на кметовете като доказателства за да върнат избирателните права на гражданите с проблеми в уседналостта. За Полина Витанова от ОИК София това е незаконно.

„Не, не е законно, тъй като в нито един от двата закона, нито в Изборния кодекс, нито в Закона за гражданската регистрация има такива основани. Кметове трябва да спазват законодателството на Р България, а не да изпълняват писма”, каза Витанова.

Писмото няма правни последици, защото българските закони не могат да се отменят с писма, а написаното е несериозно смята и конституционалистът проф. Пламен Киров.

„Това е опит на МРРБ министъра да помогне на свой колега, на министъра на финансите, тъй като очевидно той не е прочел и не се е съобразил с изискванията на българското законодателство да оправи адресната регистрация и не е бил допуснат да гласува на местните избори”, добави Киров.

Ако някъде в страната се случи вписване по правилата от писмото на министър Цеков е възможно да се превърне в повод за обжалване на резултатите след това.

„Тогава ще оспори изборния резултат в съответния административен съд и най- вероятно ако става за един глас, ако е в някое кметство, където има балотаж, да се окаже, че един глас е решаващ и тогава да се стигне до касиране на изборите”, подчерта Киров.

„Не мисля, че МРРБ биха могли да дописват, изменят закона или да дават каквито и да е такива указания”, допълни Витанова.

До края на работния ден от МРРБ не отговориха на въпросите ни какви са причините им за изпращането на писмото и дали това е прецедент. Официална позиция няма и от ЦИК.

От МРРБ разпространиха съобщение, в което казват, че писмото вече е изтеглено.Причина за това не е некомпетентността на министъра, а че е станало обект на предизборна злоупотреба в последния ден на кампанията. От министерството допълват, че ще отворят темата и ще предложат законодателни промени.