Израелската армия обяви, че извършва масирани удари в палестинския анклав

Израелската армия обяви, че извършва масирани удари в Ивицата Газа, които ще продължат през следващите дни. Говорител на армията обяви още, че израелските сили са разполовили палестинската територия на две части - южна и северна, и са достигнали бреговата линия в южната част на град Газа.

Израелската армия публикува видеоклип, които показва отварянето на хуманитарен коридор, за да може цивилните в северната част на Газа да се евакуират на юг. На този фон американският държавен секретар пристигна снощи в Турция в рамките на регионалната си дипломатическа обиколка. Антъни Блинкен беше в Ирак, Йордания и на Западния бряг в опит да се овладее ситуацията, която заплашва да излезе извън контрол. 

Нетаняху: Няма да има прекратяване на огъня, докато "Хамас" не освободи заложниците

"Мисля, че всички биха приветствали обявяването на хуманитарни паузи, в това няма съмнение, но очевидно има различни мнения, особено по въпроса за прекратяването на огъня. От разговорите ми с всички мои колеги няма съмнение, че всички биха приветствали хуманитарна пауза, защото би ускорила нещата, които всички се опитваме да постигнем, включително връщането на заложниците, предоставянето на много повече помощ в Газа. Включително извеждането на хора от Газа", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Дипломатическите усилия от последните дни се провалиха. Антъни Блинкен така и не можа да придвижи идеята за временно спиране на огъня. Не помогна и рядко вижданата обща декларация на директорите на агенции на ООН. Шефовете на УНИЦЕФ, Световната здравна организация,Световната програма по прехраната и други дирекции пуснаха общ призив, в който казват "стига толкова". Те искат "Хамас" да освободи заложниците, които държи, а Израел да спре смъртоносните удари от въздуха в Газа.

"Газа се превръща в гробище за деца. Стотици момичета и момчета са ранявани и убивани всеки ден. Повече журналисти са загинали по време на тези 4 седмици, отколкото във всеки един конфликт за поне три десетилетия назад. Повече служители на ООН са загубили живота си, в сравнение с всеки подобен период от историята на нашата организация", посочи Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.