Ролята на Пеевски е да балнсира шантажа, смята Мария Пиргова

$Васил Терзиев трябва да покаже програмата си и ние софиянци трябва да работим по тази програма. Така се прави в демокрацията. Това заяви политологът Мария Пиргова в ефира на предаването „Челюсти” по NOVA NEWS. По думите й сме много далеч от демокрацията и от политическия модел на демокрацията.

По думите на Пиргова тези местни избори са новото преразпределение на властта, което е очаквано.  Непублично е имало договорки, за които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори сега, убедена е тя и смята, че Борисов често се пазари и затова сменя позициите си. Няма да има разклащане на управлението, допълни Мария Пиргова.

Съдбата на парламента: ГЕРБ решават на Национален съвет, опозицията внася вот на недоверие (ОБЗОР)

Според нея основното е кой ще търгува с енергоизточниците - газ, петрол, какво ще стане са Мариците, със 7-ми и 8-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй". По думите й Васил Терзиев ще бъде непрекъснато шантажиран. "Тази коалиция е на базата на шантажа, това е политически шантаж, вътрешен", допълни Мария Пиргова. Според нея главната роля на Делян Пеевски е да регулира шантажа.

По мнението й България не иска да се самоуправлява, а търси поредната империя, която ще ни приюти. „Не се борим за собствен суверенитет, управление, партиите се борят за преразпределение на държавния бюджет, каза политологът.

Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС

Според  политолога Стойчо Стоев местните избори имат своя логика, по места са различни, довели са до различни коалиции. Много е трудно и би било грешно някой да си вади заключения за националната политика. Той няма спомен да е имало уговорки между партиите от управляващото мнозинство за подкрепа на определени кандидати по места. „Когато се създаваше парламентарното мнозинство ясно бе казано какви ще са приоритетите – промяна в Конституцията и ред други неща”, каза Стоев.

Иван Сотиров за оставката на Карадайъ: Така е решил собственикът на партията - Ахмед Доган