Столичният общински съвет обаче не успя да си избере председател

Васил Терзиев встъпи в длъжност като кмет на София. След две гласувания Столичният общински съвет обаче остана без председател.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Терзиев влезе с букет в новия си кабинет, където го очакваше досегашният кмет - Йорданка Фандъкова. Тя също му подари цвете, но в саксия, за което му пожела да се грижи. Подари му и своята бяла каска, с която е инспектирала важните обекти на София.

Васил Терзиев вече официално е кмет на София (СНИМКИ)

Цветя, каска, писалка и протегната ръка: „Моя телефон го имате, ако има необходимост, ще бъда насреща. От сърце желая успех”, каза Фандъкова. „Благодаря на Вас за усилията, за жертвите. Само човек, минал по подобен път, знае какво е. Ние се ангажирахме да надстрояваме, а не да рушим”, каза от своя страна новият кмет.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Терзиев седна в новия си стол, а Фандъкова го призова да довърши стартиралите вече проекти и да започне свои. „Оставям един град с положени здрави основи за модерна европейска столица и пожелавам да надграждат”, поиска тя. 

След като се закле, Терзиев призова Общинския съвет за обединение и разум. „Довчера бяхме в кампания. След като всички се заклехме - мисля, че сме от една страна. Нужно е да защитаваме интересите на всички, независимо от нашите виждания”, е мнението му.

Изборът на председател на Общинския съвет

Трудната задача се оказа изборът на председател на Общинския съвет. След две тайни гласувания, СОС остана без председател. Борис Бонев от ПП-ДБ-СС получи 23 гласа, а Диана Тонева от БСП - 9. Тъй като нито един от кандидатите не събра нужните 31 гласа, новото гласуване ще е следващият понеделник. 

Снимка: Георги Димитров, NOVA

„Ще инициираме преговори и разговори с политическите сили в Общинския съвет. Надявам се, че това безвластие няма да продължи повече от седмица”, заяви Бонев. На въпрос на NOVA включват ли тези преговори и ГЕРБ, той уточни: „Първо ще коментираме с останалите партии от Общинския съвет”.

Фандъкова се сбогува с кметския пост с песен на „Металика”

„Няма да подкрепим нито един от предложените кандидати. Самите ние казахме, че няма да номинираме свой. Ще бъдем в ролята на силна опозиция в СОС. Това е заявката на мен и на моите колеги”, подчерта общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян.

Пред Терзиев стои задачата да работи със силно фрагментиран местен парламент. „Трудна задача, но всички ние сме призовани и избрани да защитаваме интересите на София. Трябва да намерим път, за да се вземат решения, които движат града напред. Ще търсим подкрепа от всички”, е позицията му. 

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Новият кмет има право да назначи своите заместници, но само във вече одобрената структура на общината. По информация на NOVA обаче Терзиев е планирал нови два поста - зам.-кмет по сигурността и зам.-кмет по визията на столицата. В този стол се очаква да седне бившият директор на общинското дружество Софияплан - архитект Любо Георгиев.

Терзиев – без охрана от НСО

Васил Терзиев се отказва от охраната на НСО, научи NOVA. Така четвъртият в държавата - кметът на София, няма да използва услугите на държавната служба. Според неофициални източници той има собствена охрана.