Няма да подкрепим вота на недоверие и бюджета в този му вид, коментира лидерът на ГЕРБ

Не може да има изненади при гласуването на вота на недоверие. В последните 10 години сме направили много за превъоръжаването на армията, така че е безсмислен този вот. Няма да го подкрепим. Бюджетът в този му вид също няма да подкрепим. Затова съветвам финансовия министър да си го оправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме "против". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

НС заседава по втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков"

По думите на Борисов има две червени линии, които могат да свалят правителството – да не бъде подкрепено предложението им за отпадане на дерогацията за преработка на руски петрол, както и обединение на ПП-ДБ(Спаси София) с „Възраждане” и БСП в Столичния общински съвет.

„Бюджетът, в този му вид, няма да го подкрепим. И затова съветвам финансовия министър бързо да си го преправи – преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против. През последните седмици ние видяхме новата алтернатива – на ПП, „Възраждане” и БСП – явно и видно. Искам тук да напомня на г-н Петков, че беше петък, към пет и нещо вечерта – той ми каза, че ако не бъде избран г-н Терзиев, ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана, като се избра г-н Терзиев. Цената я плащаме всички, а ПП-ДБ ще я платят горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии”.

Според него трябва общините да получат повече пари, но не става дума само за тези с кметове на ГЕРБ. "Склонни сме да се откажем от всичко, но тогава дефицитът трябва да е още по-малък. Затова и има два подхода - консервативен и междинен. Първият е с намаляване на дефицита и една година стагнация, това е сериозен подход, правилният. Вторият няма да удовлетвори никого, но ще продължи живота на правителството. Подходихме много толерантно. Дълговата криза вече е факт. За три години се направиха всички възможни глупости. Всичко е олевяло и предлага максимума, но има ниска събираемост и никакви инвестиции. Затова предложихме по-консервативен бюджет", коментира той. 

По думите му цялата стойност на Балкански поток се изплаща за 1 година, а той има живот 75 години. "Това е печатница за пари. Надявах се да ми се извинят хейтърите и да ми кажат браво, ти направи най-хубавото нещо за България в последните 30 години. ПП–ДБ, "Възраждане" и БСП са новата коалиция, те изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията. Страните с такава имат максимум 60% производство на руски петрол, а ние 94. Някой има голямо благо да падне дерогацията", заяви Борисов. И допълни, че ПП–ДБ ще плати "горчива" цена, ако направи коалиция в СОС с другите партии, а ГЕРБ няма да подкрепи Борис Бонев.