Финансираното от данъкоплатците проучване няма правна тежест

Правителството на Унгария стартира "национално допитване", което има за цел да "защити" страната от предполагаеми политики на Европейския съюз, включително от потенциалното членство на разкъсваната от война Украйна. От 2015 г. насам националистическото правителство на министър-председателя Виктор Орбан често използва подобни анкети, подкрепени от широки мултимедийни кампании, за да претендира за легитимност на своите позиции и да атакува политиките на ЕС.

Унгария няма да арестува Путин, ако той посети страната

Финансираното от данъкоплатците проучване, озаглавено "Национално допитване за защита на нашия суверенитет", няма правна тежест. Все пак Орбан заяви, че ако правителството получи "потвърждение" на политиките си в анкетата, то ще може да продължи да "устоява" в битката си с Брюксел по отношение на миграцията, за която преди това той заяви, че има "ясна връзка с терористични актове".

За всеки от 11-те въпроса в анкетата анкетираните имат възможност да избират само от две алтернативи. Във всички случаи, с изключение на един, първият вариант е да се подкрепи позицията на унгарското правителство и да се възрази срещу предполагаемата политика на ЕС. Вторият вариант е да ги приемат.

Унгария редовно влиза в конфликт с партньорите на страната си от ЕС не само по въпросите на миграцията, но и по въпроси като независимостта на медиите и съдилищата и правата на ЛГБТ.

Освен това четири от въпросите в проучването са свързани със съседна Украйна. Будапеща е в обтегнати отношения с Киев по отношение на правата на унгарското малцинство в Закарпатския регион на Украйна. От друга страна, Орбан поддържа тесни връзки с Кремъл, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Това не е първата подобна общонационална анкета, която правителството на Орбан инициира заради предполагаеми политики на ЕС. Миналата година Унгария проведе национално допитване относно санкциите на ЕС срещу Русия.

Източник: БГНЕС