Над 30 жени от началото на годината са със заболяване, имитиращо рак на гърдата

Над 30 жени от началото на годината са диагностицирани със заболяване, имитиращо рак на гърдата. Има и медицински термин за това заболяване. Една от жените с подобни симптоми, е актрисата Лазара Златарева, позната като кака Лара. Тя разказва за диагноза, която почти 100% имитира карценом. Имитаторът на рак е успял дори при ядрено-магнитен резонанс да се представи за злокачествено образувание.

Пламен Таушанов: НЗОК да започне да финансира биомаркерите за онкоболни пациенти

За последните 2 г. вече има 30 пациенти на възраст от 18 до 82 г., обясни д-р Йордан Спиридонов, специалист по образна диагностика. По думите му основното е хормоналната компонента плюс генетичната. Като причина за подобни заболявания и при млади жени, той посочи храната. „Трябва да се насочим към храната, която приемаме – пилешко, млечни продукти. Употребата на хормонални препарати при жените, както и употребата на фитохормони. Против съм употребата на фитохормони при младите дами – водорасли, корени, които повлияват негативно върху хормоналния статус на младите момичета. Те имат яйчников резерев и хипофизата, получавайки информация, че определен хормон го има в кръвта, тя спира производството му”, каза д-р Спиридонов.

Според д-р Иван Терзиев, началник на отделение по обща и клинична патология, случаят с кака Лара е рядко срещан. "Това е състояние, то не е и заболяване – едно втвърдяване на част от гърдата", обясни д-р Терзиев и допълни, че диагностиката за тумор на гърдата е комплексна.

В месецa за борба с рака на гърдата: Какво трябва да знаем за различните изследвания