През август медиите съобщиха за възможно поскъпване на цените на хляба, но земеделското министерство увери, че има достатъчно зърно

Руското правителство забрани износа на твърда пшеница от 1 декември 2023 г. до 31 май 2024 г. за стабилизация на цените. Властите установиха квота за износ на зърно от Русия в обем на 24 млн. тона, съобщи „Комерсант”. Решението било прието на подкомисия за митническите тарифи и нетарифното регулиране, се казва в правителственото решение. Протоколът от заседанието е утвърден от първия вицепремиер Андрей Белоусов.

Украйна спира използването на новия зърнен коридор заради заплахата от руската военна авиация

Шестмесечната забрана за износ на пшеница била предложена от Министерството на земеделието на Русия. Заедно с руското министерство на икономиката земеделското им ведомство предложи определяне на квоти за износ на пшеница, ечемик, царевица и ръж в страните, които не са членки на Евразийския икономически съюз. Мярката ще бъде в сила от 15 февруари до 30 юни 2024 г.

Подкомисията утвърди и тарифните стойности на отделните видове месо от домашни птици. Доставките на месо в размер до 160 000 тона ще бъдат освободени от вносни мита през 2024 г. Целта на това решение е да стабилизира цените на вътрешния пазар чрез увеличаване на предлагането, се казва в информацията.

Васил Симов: Забраната на вноса на зърно от Украйна не спря поевтиняването му в света

От 1 декември 2023 до 30 юни 2024 г. правителството на Руската федераци въвежда и квота за износ на скрап в размер на 600 000 тона с мито в рамките на квотата от 5%, но не по-малко от 15 евро на тон. Извънквотното мито ще остане 5%, но не по-малко от 290 евро на тон.

През август медиите съобщиха за възможно поскъпване на цените на хляба, но тогава министерството на земеделието съобщи, че Русия е осигурила зърно, което надвишава потребностите на 85%, а цените му са по-ниски от м.г. Цените на птичето месо през 2023 г. били на исторически максимум, съобщи руското издание.