Неофит е с белодробно заболяване, уточняват от Църквата

Светият Синод публикува на сайта си информация, че българският патриарх Неофит е приет във Военномедицинска академия. Той е с белодробно заболяване, уточняват от Църквата. Духовниците от Синода призоваха миряните да се молят за здравето на патриарх Неофит.

„Обични в Господа братя и сестри, Канцеларията на Светия Синод известява, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе хоспитализиран във Военномедицинска академия (ВМА) – гр. София, по повод на белодробно заболяване. Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква, както и да се приема за достоверна единствено информацията, обявена от Светия Синод на БПЦ-БП”, пише в съобщението на Синода.


Това не е първият път, в който патриархът е хоспитализиран заради това заболяване. Предполага се, че той е приет във ВМА не днес, а преди няколко дни. Последното заседание на Синода не е било водено от Неофит, а от Великотърновския митрополит.

За патриарха пред NOVA говори епископ Тихон. „Нищо не се знае, за което съжалявам, защото така излизат много и най-различни спекулации, някои от които са доста грозни. Не е прецедент – видно е, че той е немощен. Важното е да оздравява, да е бодър, да има нашата съпричастност, която чрез вашата медия сигурно ще получи. Да се зарадва, че ние мислим за него, че се молим за него и желаем час по-скоро да го видим отново вкъщи”, каза той.