Според Георгиев корабите в момента се строят според график

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в парламента единодушно приеха промените в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

Шаламанов: Напрежението в Черно море се покачва

Станимир Георгиев, заместник-министър на отбраната каза, че през месец ноември 2020 г. Българското военно министрество и германската компания “NVL B.V & Со. KG“ са подписали договор за проектиране и построяване на два многофункционални модулни патрулни кораби. “В него е предвидено корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на картина на обстановката на морето в реално време Link - 11 с възможност за надграждане на Link - 12 и Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1)”, каза той и уточни, че в края на 2022 г. е получено писмо, че поради обстоятелства като войната се изисква замяна на заложените в договора системи Link. Георгиев каза, че при създалата се ситуацията цената ще достигне до 995 млн.лв.

„Гранична полиция” получи първия си нов кораб от 13 години насам

Според Георгиев корабите в момента се строят според графика по договора и няма никакво закъснение. Първият вече е спуснат на вода и вече се достроява. Вторият кораб ще бъде спуснат във вода през 2024г. Няма никакви закъснения по графика за изпълнение”, увери Георгиев.

Кабинетът отпуска допълнителни 109 млн. лв. за отбрана

Източник: БГНЕС