Д-р Снежина Лазова съветва родителите кога да бързат да посетят педиатър при симптоми на грип

„Когато дълго време не сме се срещали с определен тип грип, натрупаният имунитет отслабва и ставаме по-уязвими. Очаква се да имаме грип от типа А, по-късно и от тип Б. През тази година ще се срещнем с щам Дарвин, към който сякаш имаме по-малко изграден имунитет. През месец март започват да ни мачкат щамовете от грип Б. Това заяви д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина в предаването „Пулс” по NOVA NEWS. Рисковите групи за респираторните заболявания са хората с хронични белодробни и сърдечни болести, с имунни заболявания, които вземат лекарства, както и възрастните, обясни д-р Цеков.

Програмата за предпазване от сезонния грип, предвижда ваксини да могат да се слагат до края на месец март. „Ако успеем да изпреварим заболяването ни от грип с ваксина, то ще го изкараме по-леко. Независимо дали човек е ваксиниран или не, добре е да се предпазва. Ефективността на грипните ваксини е около 40%”, каза той.

Д-р Аспарух Илиев: Няма нищо притеснително в новия вариант на свинския грип във Великобритания

Освен ваксините за предпазване от грип той препоръча добро облекло, добро проветряване и добра храна с много витамини. Той припомни, че има два вида медикаменти, които помагат при грип и посъветва хората да си купят по една опаковка и при първите симптоми да започнат приема им. За грипа в Китай, който причинява пневмония сред малките деца той обясни, че китайските власти не смятат, че това е нов вид грип.

Според д-р Снежина Лазова, специалист по детски и белодробни болести, много тънка е границата между бронхит и вирусна пневмония. „Дали ще се наложи включване на антибиотици, ще прецени проследяващия педиатър. Бактериалните пневмонии настъпват след прелюдия от по-сериозна вирусна инфекция, понякога може да е необходима и хоспитализация. Има и бактериални пневмонии, които могат да настъпят внезапно”, каза Лазова.

Повече от 10 милиона души в Европа могат да починат от злоупотреба с антибиотици

„Ако едно дете  има висока температура и кашлица и се оплаква от болки в гърдите и в корема, това е сигнал, че трябва да се посети лекар. Ако при висока температура, кашлица има и обрив или повръщане, това налага родителите да посетят педиатър. Ако детето е сънливо, вяло, не играе или приема по-малко течности и отделя по-малко урина, това също е симптом за посещение при лекар”, допълни Лазова. Според нея, при температура повече от 3 дни, е нужно посещение при педиатър.

Грипът започва остро, рязко, няма прелюдия от леко драскане в гърлото, обясни д-р Снежина Лазова разликата между грип и настинка. „Ако след първите дни има светъл период и след това отново има влошаване на състоянието при детето, може да се съмняваме за вторична инфекция”, допълни тя.

СЗО: Ново респираторно заболяване се разпространява в Китай