Силният снеговалеж и ниските температури в Германия спряха стотици полети

От няколко дни българи са блокирани на летището в Мюнхен заради снежна буря. Силният снеговалеж и ниските температури в Германия спряха стотици полети.

„Има хора, които спят на летището от четвъртък. Не знаем какво се случва. Никой не ни дава информация. В събота беше блокиран целият град, но вчера имаше полети. В неделя около 150 българи ни изпратиха на забутан гейт с допълнително влакче. През час ни казваха, че ще ни дадат информация, но така и не излетяхме. Накрая ни съобщиха, че самолетът е замръзнал и ще намерят нов. Това така и не стана. Дадоха ни малко вода и десерт с изтекъл срок на годност. Моят полет беше за събота в 07.00 ч. Свързахме се с консула, но той не успя да дойде. Изпратиха друг представител от консулството, но и той не ни помогна”, разказа Александър Бакалов в ефира на „Здравей, България”.

Закъснения на транспорта в цяла Европа заради силен снеговалеж

Припомняме, че заради лошо време стотици полети бяха отменени в Нидерландия, Германия и Великобритания. Много домакинства са без ток, има затворени училища и блокирани пътища заради прекършени дървета. Работници на летището публикуваха кадри, на които се вижда как голямо количество сняг накланя самолет „Чесна" над Мюнхен. 

„Наложи се да си проправяме път до паркинга с лопати. След това трябваше да вземем такси, тъй като автобуси не се движат. Не бяхме информирани за това. Сега не сме сигурни какво да правим", споделя Бриджит, турист в Мюнхен.

Външният министър заяви за NOVA, че държавата си е свършила работата. Консулът ни е на място и държи връзка с блокираните хора. 

„Целият ми екип е във връзка с тях – в момента и консула в Мюнхен е на място. Това, което сме говорили, е с първия възможен полет да бъдат качени, за да се приберат в България . Следим ситуацията отблизо и сме реагирали абсолютно навреме”, заяви Мария Габриел.

Генчо Драганов, неговата приятелка и майка му, също прекарват десетки часове блокирани на летището.

„В летището е топло, но беше изключително неудобно да спиш на пода 4 дни”, обясни мъжът.

От петък насам авиопревозвачът опитвал да съдейства на бедстващите ни сънародници – но с неголям успех, разказва той.

„Превозвачът даде една нощувка в хотел на хората в четвъртък. Оттам нататък посъветва хората сами да си запазват хотели с надеждата, че по-късно ще им върне парите”, обясни още Драганов.