Коментират социолозите Евелина Славкова и Първан Симеонов

Има ли напрежение между партньорите във властта и какво е бъдещето на кабинета. Темата коментираха социолозите Евелина Славкова от „Тренд” и Първан Симеонов от „Галъп”.

Според Славкова се наблюдават приливи и отливи.

„Но най-важното е, че тази сглобка много се надгражда. Колкото трудно ни изглеждаше съставянето на тази коалиция, толкова по-трудно започва да изглежда тези хора да се разделят”, коментира Славкова.

СЛЕД ТРУСОВЕТЕ ВЪВ ВЛАСТТА: Ще успеят ли управляващите да изработят механизъм за взимане на решения

„Преди десетина дни „Тренд” публикува проучване, според което има спад от 20% в положителното отношение към този кабинет и 71% отрицателно отношение. Това правителство малко трудно може да защити успехите си пред обществото, защото то не ги усеща, не ги вижда, не ги разбира. В крайна сметка те се събраха по няколко точки. Еврозона, която изглежда все по-далечна перспектива. Шенген - може по-въздух да ни приемат, но е под въпрос. И Конституционната реформа. Сега ще видим какво ще се случва през декември, въпреки че за мен това също е под въпрос, защото нищо не се говори за това. Казаха се някакви неща, мимоходом отпаднаха някакви неща. В същото време, кой изобщо води този разговор пред обществото - какво ще се пипа в Конституцията. И ПП-ДБ, и ГЕРБ не могат да намерят изход от тази ситуация, така да излязат, че да не загубят и електоралната подкрепа, и в същото време навън да изглежда, че не са разрушили тази „кула от карти”, каза Славкова.

Според Първан Симеонов заедно ги държи войната в Украйна.

„Но във войната нещата се обръщат. Инициативата на фронта е по-скоро на страната на Путин. В Западния свят има пропукване и вече започва да се говори за преговори. Тоест военно решение не се вижда, поне на този етап. Точно когато правителството реши наистина да е правителството, а не просто политически борд, едно от основанията за неговото съществуване си отива. Това е един от големите парадокси”, каза Първан Симеонов. „Галъп Интернешънъл Болкан” може да покаже данни за всеки месец повече от 30 години назад. Това е едно от правителствата с най-нисък рейтинг въобще. Това не е изненадващо, защото се събраха несъбираеми неща вътре. А сега се добавя и ДПС. Но тук проблемът е друг - мнозинство с толкова ниско доверие се кани да променя Конституцията. Обсъждат се варианти като например двойно гражданство да е допустимо за пасивното избирателно право. Тоест България двунационална страна ли ще става?", попита Симеонов. „Онзи ден видях данните за изборите. 47% ще ви кажат, че не са били свободни и честни. Под половината от това ще ви кажат, че са били свободни и честни. Последните 15 години тези избори са възприети като най-нечестните”, коментира Първан Симеонов. „Когато стане така, хората започват да се оглеждат за нещо друго, отваря се вакуум и този вакуум е много ясно къде е. Този вакуум е при по-източните, по-балкански балансираните, по-възрастните, по-левите хора от България, които никак не са малко”, каза Симеонов.

Коментар на политическите анализатори за новото напрежение във властта

„Вятърът духа по-скоро в посока Радев, в посока Костадинов. Ваня Григорова беше симптом за нещо много неприятно, което се случва в страната. Хората гласуваха за Ваня Григорова, а скриха. Помните, че екзитполът изкриви в западно-либерална посока, което означава, че хората се страхуват да си кажат. Докарали сме се до ситуация като в годините на късния соц. -  хората едно мислят, а друго правят”, коментира Симеонов.

„ПП-ДБ, които губят рейтинг, те „гълтат вода”. Винаги е така в такива ситуация, защото те вършат тежката работа. Освен това и премиерът е техен. От друга страна са господин Пеевски и господин Борисов, за които тази коалиция е идеална, защото тя ги легитимира. Нямат какво да загубят, те имат своята твърда подкрепа. Пеевски отбелязва и успехи. А ПП-ДБ имат електорат, който не харесва такива неща. И както виждате той ерозира. А двама се карат, третият печели. Ще спечели някой трети. Струва ми се, че в конкретния случай това в дългосрочен план е президентът Радев, който се конституира като техен опонент. Но драмата е по-голяма според мен. На крачка сме от криза на представителството. Тоест големи слоеве в българското общество да се чувстват не просто непредставени,  а големи слоеве в българското общество да сме им отменили правилото да мислят. Отменихме другата гледна точка преди три години, когато започна COVID и след това с войната. И това са резултатите”, каза Симеонов.

„Мен лично тази ситуация ме притеснява. Доскоро си говорихме кой краде, кой не краде, кой е мафия. Сега мафия ли си, крал ли си, важното е да си евроатлантик. Има индулгенция за всичко. И това е притеснително, защото създаваме морал с двойно дъно”, коментира Симеонов.

При ротацията ще има прелигитимиране на тази евроатлантическа сглобка и даване на някаква нова енергия, смята Евелина Славкова. Според нея ГЕРБ ще настояват за нови лица в кабинета.

„Най-малкото такава заявка беше дадена от страна на Борисов преди около месец и половина, когато каза - този министър не работи, този министър не работи и тн.”, коментира Евелина Славкова.

„Според мен ще има преконфигуриране на този кабинет, вече начало с Мария Габриел, ако остане Мария Габриел, защото смятам, че това също  е под въпрос”, каза Славкова.

„Тя изглежда като Денков. Ако изглеждаш слаб министър-председател това ще доведе отново до 20% спад”, смята Славкова

Според двамата социолози при ротацията ще стане ясно и кой министър на коя партия е.

„Ако има ротация”, допълни Симеонов. „Сега им е много удобно и на Пеевски, и на Борисов, леко да издевателстват върху Денков. ПП-ДБ губят постепенно. Само че сега горещият картоф отива към Борисов. Когато дойде ротацията, всичките тези негативи, за които сега си говорим, започват да отиват към негов министър-председател. Аз не съм сигурен, че Борисов има ясен план”, коментира Симеонов.

Повече гледайте във видеото.