Всяко четвърто дете в България е в риск и живее в бедност, каза тя

Кристина Де Бройн е работила в Сенегал, Хаити, Кот д'Ивоар и често е поставяла своя живот под риск, за да помогне на бедстващи и страдащи деца. Днес тя е в България като представител на UNICEF и разказва с емоция за ролята си на родител, спасител и посланик на надеждата.

За нея да си добър родител е да предоставиш любяща и грижовна среда, да слуша и изслушва децата си, когато те имат притеснения, но и да им покаже, че животът е изпълнен с предизвикателства и че трябва да изградим вътрешна сила, за да ги преодолеем.

Когато ме изпратиха в Шри-Ланка, в най-горещия период на конфликта там, майка ми следеше новините всеки ден, от ранни зори до късна вечер, защото се страхуваше, разказва Де Бройн. Бях там като част от група за хуманитарна реакция в ситуация на конфликт, допълва тя.

Днес нейната дъщеря иска да стане начален учител, а синът ѝ се интересува от футбол.

България е изключително гостоприемна към мен и семейството ми, децата ми, те обичат красотата на България, страната ги обогатява и културно, допълва Де Бройн. За България тя споделя, че страната е прекрасна, с богата култура, с много зеленина и прекрасни планини.

УНИЦЕФ публикува глобален доклад на Изследователски институт, където сравняват 40 държави членки на Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ги подреждаме по отношение на напредъка за намаляване на детската бедност, каза гостът. По нейни думи България я е намалила с 8,3% от 2014 до 2021 година, но все още е най-високата сред страните в Европейския съюз с 26%.

Нов проект разбива стереотипите, които провокират агресия сред децата

Едно от позитивните заключения от последния ни доклад конкретно за България е, че има най-голям напредък по отношение на намаляване на дял деца с беден родител и достъп до услуги, допълни тя.

26% е висок дял, всяко четвърто дете в България е в риск и живее в бедност, пояснява Де Бройн. Докладът дава ясни препоръки на страните за това как да се борят с бедността, допълва тя.

Тя очерта три мерки, които считам за приложими за България: Осигуряване на достъп до средства за социална закрила, което включва помощи и за деца и семейни помощи; Достъп до социални услуги, по-конкретно образование и здравеопазване; Подкрепа на семейства по отношение семейна грижа, политики насочени към семейството и децата.

Един ключов успех е, че България е част от Европейската гаранция за детето, която Европейската комисия разработва и иска да бъде въведена във всички страни членки на Европейския съюз, каза тя. Един от ключовите способи е за увеличаване достъпа до услуги за най-уязвимите деца, допълни Де Бройн.

Експерти: България е на челно място по аборти в ЕС

До март тази година, УНИЦЕФ и правителството успяхме да стигнем до над 17 000 деца и над 11 000 родители, поясни гостът.

По нейни думи съществуват различни видове бедност: има бедност поради ниски доходи, но често говорим и за липса на достъп до услуги.

Насилието спрямо деца, спрямо жени, момчета и момичета е една от ключовите сфери на дейността за УНИЦЕФ в България, каза де Бройн.

По нейни думи данните ни сочат, че всяко второ дете е повлияно от някакъв вид насилие, най-често срещано е психологическо, но напоследък се съсредоточават много и върху онлайн насилието, сигурността и защитата онлайн, където всяко седмо дете е било свидетел на някакъв вид тормоз или проблем с безопасността онлайн. Гостът поясни, че по този въпрос работят съвместно с Министерство на образованието и много училища.

Ковид наистина има огромно въздействие върху психическото здраве на децата, става дума за депресия и тревожност, защото бяха изолирани за толкова дълги периоди, каза Де Бройн. Трябва да въведем дигиталните иновации, така че да доближим достъпа до услуги до подрастващите, допълни тя.

Под 2% от родителите в България четат редовно на децата си

В момента всяко пето дете в света е засегнато от войни, конфликти и кризи, сподели Де Бройн.

„Това травмира цели семейства, цели общества. Ще отнеме поколения да се изградят наново, да се излекуват. Няма лесно решение. Можем само да се надяваме на мир“, каза тя.

В България има над 50 хиляди украински семейства, 1/3 от тях са деца, каза Де Бройн. Тя разказа, че една от целите им, съвместно с българското правителство и много други силни партньори, е била да предоставят достъп до образователна подкрепа, достъп до учене и са създали няколко образователни центъра в цяла България. Предоставянето на психо-социална подкрепа е една от ключовите сфери на дейността за подкрепа на украинските бежанци в България, допълни гостът.

Повече от разговора гледайте във видеото.