Според съда и за двамата има данни, че са замесени в схемата с подкупа в Спортното министерство

След спецакцията в Спортното министерство - треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов излиза на свобода под гаранция от 5000 лева. Синът му, който носи същите имена, обаче остава в ареста. Това реши Софийският градски съд за двамата обвиняеми за подкуп от 62 500 лева.

Илиев: Служителят, хванат с белязаните пари, ще бъде отстранен от Спортното министерство

В съдебната зала стана ясно, че служителят на Министерството на спорта прибирал пачка по пачка белязаните пари. Подкупът бил предаден в колата му от президента на федерацията по вдигане на тежести. Треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов каза: „40 години от живота си дадох на спорта, сега някой иска да ме омаскари”.

Пред съда и Иванов, и синът му казаха, че нямат нищо общо с подкупа. „Пачка по пачка... Говори се за някакви проценти. Коренно противоположни са твърденията на единия и на другия свидетел. За кого са парите, каква е изобщо историята с парите”, коментира адвокатът на обвиняемите баща и син Костадин Костадинов.

Снимка: БТА

Повдигнаха обвинение на баща и син за подкуп след акцията в Министерството на спорта

Според съда обаче има данни, че синът е поискал подкуп от президента на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид. Ставало дума за 5% от 1,2 млн. лв., отпуснати на федерацията, за организиране на европейско първенство. Двамата се срещнали в кола. Там Иванов-син прибрал в чантичка пачка по пачка белязни 62 500 лева. От държавното обвинение бяха пестеливи откъм коментари.

„Всякакви прибързани изводи биха дали основание за предубеденост, преди да сме събрали доказателства”, поясни прокурорът в Софийската градска прокуратура Николай Кукушев.

Снимка: БТА

Задържаха служител на Спортното министерство с над 60 000 лв. в белязани банкноти

В съдебната зала стана ясно, че бащата предупредил президента на федерацията, че ако не даде парите, за в бъдеще ще има проблеми с финансирането на федерацията. Спортният министър пък заяви, че познава Иванов-баща като олимпийски шампион.

„Това е човек, когото аз уважавам изключително много като олимпийски шампион. Последната ми среща с него беше, когато дойдоха от Европейската федерация по вдигане на тежести да говорим за това първенство. Тогава аз изразих чест и почитания към този човек”, заяви Илиев.

Той увери, че днес отстранява от длъжност служителя от министерството, обвинен за подкупа. „Знам, че в спорта място за корупция и за изнудване няма. Защото в случая май по-скоро се говори за нещо такова”, добави министърът.