Те настояват това да се случи до края на годината

Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Съветската армия „Альоша” да бъде преместен до края на 2024 година. Владимир Славенски и Йоно Чепилски от „Демократи за силна България” (ДСБ) - Пловдив, които са част от групата на „Продължаваме Промяната - Демократична България”, внесоха предложение до местния общински съвет. Информацията е от пресцентъра на партията.

Общински съветник: Паметникът Альоша в Пловдив трябва да освободи заеманото място

В проекта на решение се предлага мемориалът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около известния като „Альоша” монумент. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че „паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия” и е „символ на потиснатото национално достойнство”, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника „Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Изрисуваха със свастики паметника на Альоша в Пловдив (ВИДЕО)

По думите на Владимир Славенски от ДСБ - Пловдив има ясна и категорична позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. "Ние заставаме на страната на историческата истина и сме дълбоко убедени, че това е в интерес на всички пловдивчани, а и на всички български граждани", посочи той.

Според Йоно Чепилски паметникът “Альоша” се отличава силно от другите монументи в града със своя огромен ръст и мащаб. „Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив, а неговият превес над другите паметници в града показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период”, коментира той.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари. Паметникът на Съветската армия "Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Паметникът на „Альоша” осъмна с червено наметало

Източник: БТА, Ирина Шопова