Те са недоволни от законодателството, заплащането и данъците

Протест на фермерите във Франция блокира осем основни магистрали в 30 департамента, водещи към Париж. Земеделските стопани са недоволни от законодателството, заплащането и данъците. Те вече отхвърлиха предложенията на министър-председателя Габриел Атал, и през уикенда обещаха „да обезглавят“ столицата.

Първата блокада беше издигната малко преди 2 часа местно време, когато 30 трактора блокираха и в двете посоки А4 на около 30 километра източно от Париж. Малко след това, и А13 се оказа затворен на около 60 километра северозападно от столицата. Френските медии съобщават, че трактори са затворили и други главни пътища, водещи към Париж, което е принудило шофьорите да използват по-малки, странични пътища.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВЪВ ФРАНЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

По първоначална информация, в блокадата са се включили около 1500 трактора. Жандармерията обяви, че се очаквало тракторите да останат на около 30-40 километра от центъра на столицата, като ограничат достъпа до летището "Шарл дьо Гол-Роаси" на север от града и до летище "Орли" на юг, както и до главния пазар за пресни храни в региона в Рюнжи, най-големия в Европа.

15 000 полицаи и служители на жандармерията са били мобилизирани, за да не допуснат влизането на селскостопанската техника в Париж и други градове, където се провеждат протести, и да се запази достъпът до летищата и Рюнжи. Френският министър на вътрешните работи Жерал Дарманен предупреди фермерите, че блокирането на Рюнжи, който доставя 60% от пресните храни в Париж за около 12 милиона души, би означавало преминаване на червената линия.

Полските фермери започнаха нови протести

След като стана ясно, че фермерите планират да обкръжат града, френският президент Еманюел Макрон проведе кризисна среща с ключови министри от кабинета по повод така наречената операция "Обсада на Париж". Заради ситуацията, седмичната среща на министрите, която обикновено се провежда във вторник, беше изтеглена с 24 часа по-рано. Очаква се по-късно тази вечер премиерът Габриел Атал да се срещне с лидерите на синдиката на селскостопанските работници.

Фермерите, които във Франция са хиляди, твърдят, че са задушавани от бюрокрацията на Европейския съюз и настояват, че традиционният начин на живот в селските райони е пред колапс. Те искат по-справедливи цени на продукцията си, продължаване на субсидиите за дизеловото гориво, използвано за тракторите и другите им селскостопански машини, както и финансова помощ за биологичните земеделски производители.

Опасенията на френските фермери са многобройни и включват евтин внос, размерът необработваема земя и бюрокрацията, пише агенция Ройтерс. Земеделските стопани трябва да изпълняват определени условия, за да получават субсидии от ЕС - включително изискването да отделят 4 % от земеделската земя за "непродуктивни" площи, където природата може да се възстанови. Това може да стане чрез оставяне на земята под угар.

Какви са исканията на фермерите, блокирали цяла Германия

Двама служители на ЕС заявиха пред Ройтерс, че комисия на ЕС разглежда възможността за промяна на правилото за угарите, което е било поискано от Франция, наред с други варианти, за да отговори на опасенията на земеделските стопани. Комисията вече временно освободи земеделските стопани от това правило в отговор на войната в Украйна и опасенията за продоволствената сигурност.

Протест на фермерите се провежда и в съседна Белгия. След като организираха пътен хаос в сутрешния пиков час, блокирайки с тракторите си част от околовръстния път на Брюксел, земеделските стопани уточниха, че ще продължат да блокират движението до вечерта, за да протестират срещу различни проблеми - от административни тежести до климатични разпоредби. Протестите им са породени главно от ниските доходи на земеделските стопанства. Секторът критикува и Общата селскостопанска политика и отхвърля споразуменията за свободна търговия.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В БЕЛГИЯ ВИЖТЕ ТУК

Активистите оценяват ситуацията от час на час. "Продължителността на протеста зависи от реакциите, които получаваме", заяви пред Brussels Times един от лидерите на протеста, като добави, че протестиращите започват да идват и на смени. Синдикатът призна, че действията на членовете му са пагубни за широката общественост, но все пак призова за подкрепа:

"Гражданите трябва да разберат, че ние действаме и в техен интерес. Едно общество, в което селското стопанство е в опасност, представлява заплаха за всички. Ако разчитаме на други региони на света за жизненоважни ресурси, може да има многобройни последици, особено финансови. Всички заедно трябва да се борим, за да не допуснем това да се случи в селското стопанство", заяви Гийом Ван Бинст, генерален секретар на Федерацията на младите фермери пред Brussels Times.

Журналистическо разследване изкара над милион на протести в Германия

Късно снощи, белгийските фермери блокираха за известно време и дистрибуторския център на една от големите вериги в град Хале, централна Белгия, но в понеделник сутринта достъпът до обекта беше възстановен и акцията вероятно няма да засегне магазините.

Очаква се до края на днешния ден се очаква проблеми, предизвикани от протестите, да има и в южната част на страната. От неделя следобед около 400 трактора са паркирани в близост до голям пътен възел, където се пресичат две основни магистрали и ще останат там поне до тази вечер. В провинция Люксембург трактори блокираха границата с Франция, а трафикът е спрян и поне още една магистрала.

Утре, организацията на фермерите има среща в кабинета на министъра на околната среда на Валония, където ще бъдат обсъждани финансови компенсации на фермерите и законодателна реформа за продуктите за растителна защита. Синдикатът на фермерите се закани, че ако не се стигне до споразумение, неговите членове ще дойдат и в четвъртък в Брюксел, когато се провежда срещата на върха на Европейския съюз.