В Народното събрание ще заседава Комисията по земеделие

Протест на земеделци в цялата страна и километрични задръствания край някои от областните градове. В над 80 точки представители на бранша ще блокират с тежка техника пътищата поне за 2 часа. Демонстрациите стартират, след като земеделците отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за онези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

На този фон в Народното събрание ще се проведе Комисия по земеделие, на която ще се обсъдят проблемите в сектора. 

Зърнопроизводители обявиха безсрочни протести, ще блокират пътища (КАРТА)

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Земеделци от региона са блокирали пътя София-Варна повече от 2 часа. Те запалиха слама и вълна и изляха мляко край село Шереметя. 

„Поведението ни е следствие на това, което се случва в нашия сектор. Блокадата остава всеки ден до изпълнение на нашите искания”, заяви Симеон Караколев от Българската аграрна камара. Той изреди и исканията на земеделците. „Финансов пакет за подпомагане на всички сектори в селското стопанство в следствие на войната в Украйна. Пакет закони, някои от които седят на трупчета от години. Искаме всичко да бъде ясно разписано и регламентирано в какъв порядък ще стане факт. И трето – международната позиция на България в следствие на Зелената сделка и на либерализацията на търговията за трети страни в ЕС”, заяви Караколев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

ПЕРНИК

Земеделците правят обход на кръговото на магистрала „Струма”. Тракторите се движат с много бавна скорост. Все още може да се мине, но движението е затруднено.

И тук земеделците настояват за допълнителна финансова подкрепа от страна на държавата, както и за промени в нормативната уредба. Протестиращите искат да се срещнат с премиера Денков. Те не припознават представителите на Българската аграрна камара, които се срещнаха в неделя с министър-председателя и земеделския министър Кирил Вътев.

ВРАЧАНСКО

Десетки машини се събраха от рано сутринта в град Мизия. Това беше и причината за затруднено придвижване по пътя от Враца. Земеделските стопани блокираха движението за ферибота Оряхово – Бекет. 

„Всички тези хора излизат заради отношението на управляващите към целия сектор. На три поредни срещи започват едни преговори, а се стига до нещо друго. Това си е подигравка. Сектор „Зърнопроизводство” е единственият, който не е бил подпомаган”, заяви Румяна Ангелова. 

„Хората излизат на пътя, защото търпението им е изчерпано”, коментира Петър Пешев, председател на врачанската структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Товарните автомобили няма откъде да минат. За всички останали пътят е свободен”, заяви Румяна Ангелова.

Протестът продължи от 10 ч. до 15:30 ч. Земеделците блокираха преминаването на камиони, но пропускаха граждани. Искането им е „да се справят с проблеми, натрупвани повече от 30 години в сектора”. Те обявиха, че ако не бъдат чути, утре недоволството продължава. 

„Ние нямаме политически искания. Не сме тук, за да сваляме правителството или земеделския министър. Процедурите, които ние трябва да спазваме като земеделци, са така направени, че да затрудняват работата ни”, посочи Петко Илиев.

РУСЕ

В Русе производителите от различни сектори планират блокада със земеделска техника на „Дунав мост”.

ВИДИН

Във Видин пък движението ще бъде спряно временно по „Дунав мост 2”.

СТАРА ЗАГОРА

Близо 200 селскостопански машини блокираха входа към АМ „Тракия” до Стара Загора. Полицията е организирала обходен маршрут, движението по магистралата не е спряно.

СЛИВЕН

За над 2 часа беше блокиран пътят между града и магистрала „Тракия”. Затворен беше и пътен възел „Петолъчката”.

В ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Георги Радев, представител на зърнопроизводителите от Сливен, каза, че предложенията на властта не се доближават до исканията на протестиращите.

„Смятаме, че Денков е некоректен. Няма как да кажеш на някого, че ако е на загуба, ще бъде подпомогнат от държавата. Обещаха промени в законите. Никой не вярва на това“, каза той. 

Янка Попова от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация заяви, че са възмутени от факта, че през няколко месеца поставят едни и същи теми на масата за преговори. „Дори Европа проумя, че тези въпроси са важни за сектора. Но нашите политици се опитват да ни залъжат“, каза Попова.

Тя посочи, че не са получили плащанията си за месец декември. „Нямаме никакви сигнали за последващите плащания от кампания 2023 г, а сме изпълнили ангажиментите си“, посочи Попова.

Косьо Петров от Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ каза, че не протестират само за пари, а за цялостна промяна на политиката по отношение на пазарите, работната ръка и др. Той посочи, че проблемите са много, а нищо не се променя.

Границата с Румъния вече е затворена и в двете посоки. Жечко Андрейнски от Видинският съюз на зърнопроизводителите заяви в ефира на "Твоят ден", че "всеки лев, вложен в земеделие, ще носи повече печалби от другите отрасли". 

Със своя блокада от 13 февруари в протестните действия ще се включат и от сдружение „Обединени български животновъди”. Те настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Пред NOVA председателят на сдружението Бойко Синапов обясни защо. 

„Той не можа да се справи със задачите, които поставихме като бранш. Ситуацията в сектор „Животновъдство” е под всякаква критика. Министър Вътев си позволи да излезе и да обяви, че е изплатил всякакви субсидии, но излъга. В момента сме в колапс и имаме да получаваме страшно много средства, които са предвидени за 2023 г.”, заяви Синапов.

Той отговори и на обвиненията, че са изплатени помощи за "виртуални" животни. „Ние от бранша сме поставили този въпрос. Всички знаем и сме обяснили на министър Вътев къде са тези животни. Има такива, които са във ветеринарната система и се използват, само за да се заявяват пасища”, каза Синапов. И обвини ресорния министър, че е „разделил бранша”.

Повече гледайте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase