На всеки 2 секунди някой в страната се нуждае от кръвопреливане

Броят на кръводарителите в Съединените щати е достигнал рекордно ниско ниво през последните две десетилетия. Това обяснява Джоан Ноулин от американския Червен кръст, пише Voice of America (VOA).

„За 20 години кръводарителите са намалели с 40%. Някога имахме близо 4 милиона. Сега са малко над 2”, допълва Ноулин. По думите ѝ в момента най-спешна е нуждата от тромбоцити, както и от банки с нулева кръвна група, положителна или отрицателна.

Оцелели след земетресенията в Турция: Веднъж изгубен, животът не се връща

Линди Луис дарява кръв от години. „Имам възможността да го направя, защото знам, че не всеки може. В семейството ми е имало случаи на рак. Знам, че даряването на тромбоцити помага на пациенти с онкологични заболявания. Това е нещо, което мога да направя, за да помогна на тези хора, дори и да не ги познавам”, разказва тя.

Занзибар: Домът на музиката и танците (ВИДЕО)

Всеки на възраст над 18 години може да дарява кръв в САЩ веднъж на всеки 56 дни. В Щатите кръводарителите не получават заплащане, дори когато недостигът на кръв достигне критични нива. Експертите обясняват, че на всеки две секунди някой в ​​САЩ се нуждае от кръв или тромбоцити, допълва Voice of America.

Източник: Voice of America