Те съжителстват в хармония в Йоханесбург

Хиляди се събраха в тайвански будистки храм край Йоханесбург, за да отпразнуват настъпването на Годината на Дракона според китайския календар. Базиран в Тайван будистки орден е построил храма в миналото, а разделенията с Китай не се виждат никъде по време на празника, пише Voice of America.

Ученик от Малави генерира безплатен ток за съселяните си

Китайски мигранти се преселват в Южна Африка в края на XIX и началото на XX век заради Златната треска в Йоханесбург, а след това през 80-те и 90-те години на миналия век тайванци създават текстилни и шивашки фабрики в страната. В допълнение – китайци мигрират в Южна Африка, след като Пекин отваря вратите си за света в началото века. Но и като част от глобалната инфраструктурна политика на китайския президент Си Дзинпин от 2013 г., т.нар. инициатива „Един пояс, един път“.

Изборите в Пакистан: Транссексуални политици влизат в надпреварата

По неофициални данни южноафриканците от китайски произход са около 10 000, а с временно пребиваващите броят им надхвърля 200 000 души. И макар притесненията за ескалация на конфликт между Китай и Тайван да са основателни, особено след като кандидат за президент, който не е предпочитан от Китай, спечели изборите в Тайван миналия месец, то на хиляди километри в Южна Африка китайци и тайванци заедно са намерили хармония, пише Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America