Отличието за най-добър филм грабна историческата драма "Опенхаймер"

На пищна церемония в Лондон бяха раздадени наградите „БАФТА” на Британската академия за кино и телевизия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Отличието за най-добър филм беше присъдено на историческата драма "Опенхаймер". Филмът получи общо седем награди, сред които за най-добър актьор за Килиън Мърфи и за режисура.

„Благодарим ви, че ни позволихте да се заемем с нещо доста мрачно и видяхте потенциала. Нашият филм завършва с една драматично необходима нотка на отчаяние, но в реалния свят има много хора и организации, които дълго и упорито се борят за намаляване на броя на ядрените оръжия в света. От пика им през 1967 г. досега това е постигнато на почти 90%. В последно време нещата тръгнаха в грешна посока и, приемайки това, искам само да призная техните усилия и да посоча, че те трябва да покажат необходимостта и потенциала на усилията за мир”, каза режисьорът на лентата Кристофър Нолан.

„Анатомия на едно падане” – лентата с 5 номинации за „Оскар” е по родните киноекрани

Наградата за най-добра актриса отиде при Ема Стоун за ролята ѝ в "Клети създания". Филмът получи общо пет награди „БАФТА”.

С награда за оригинален сценарий беше отличен "Анатомия на едно падане" на френската режисьорка Жюстин Трие. В документалната категория на наградите беше отличен "20 дни в Мариупол" - филм за града, превърнал се в един от символите на руската агресия в Украйна.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase