Президентът коментира има ли връзка с партията „Трети март”

Държавният глава отправи нови критики към управляващата коалиция. Според него докато те спорят за постове, не решават важните за хората въпроси.

"Скандалите все повече късат нишката между управляващите и обществото" - това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава призова да се стигне до политическите зависимости при разследването на убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. „Това е тест, но и възможност за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание - да решат този случай. Дали анкетната комисия в НС ще има волята или пък желанието да разкрие политическите зависимости, от това ще проличи доколко и нашият парламент желае да бъде ангажиран с решаването на този казус”, заяви Радев.

Денков ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж

Държавният глава присъства на представянето на доклад за състоянието на Въоръжените сили. „2 години до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност. За съжаление, нашата армия се сблъсква с недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, липса на личен състав. Също така прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности”, заяви Радев.

Калин Стоянов: Готов съм да продължа започнатото след ротацията, ако Денков и Габриел решат

По думите на президента усилията за гарантиране на минимум на отбранителни способности не са достатъчни. „Националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя, тя се гарантира не само от Министерство на отбраната, а от редица важни и отговорни институции. Да разберем, че сигурността е базова ценност в нашето общество. Чрез нея ние постигаме всички останали цели”, допълни той.

Помолен да коментира твърденията, че ще прави партия, която ще се казва „Трети март”, той поясни: „Да сте ме чули аз да говоря за такава партия – „Трети март”?  Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партията „Трети март”. Питайте ги какво толкова ги притеснява. Явно погазването на всички предизборни обещания, явно нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото. Затова и гражданите търсят някаква алтернатива. Ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще го оповестя лично”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase