„На езика на международните отношения наричаме такъв конфликт „дилема на затворника”, посочи той

Ако погледнем към случващото се в Украйна, ще видим, че войната там е част от геополитическото противопоставяне между Съединените американски щати и Русия. Това е война между Русия и Украйна, но самата тя е част от това противопоставяне на егото на двете ядрени сили. Целта на Русия не е просто Украйна или Европа, а Вашингтон. Това заяви преподавателят по политология в Софийския университет доц. Искрен Иванов в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„В конкретния случай е налице конфликт, който на езика на международните отношения наричаме „дилема на затворника”. В рамките на това уравнение двете страни – Украйна и Русия, не поддържат никакъв диалог помежду си. Това крие опасност или от рязка ескалация, или от деескалация на конфликта”, посочи той.

ДВЕ ГОДИНИ ВОЙНА: Русия окупира 18% от територията на Украйна и обяви 4 области за свои

По думите му и в Москва, и във Вашингтон има консенсус, че трета световна война не трябва да има. „Очертават се три сценария за развитието на този конфликт. Първият е ако западната помощ за Украйна бъде деблокирана, тогава той ще се върне в изходната му точка. А именно Западът ще се опитва да задържи конфликта в Украйна, за да не се стига до война между САЩ и Русия”, каза политологът.

Вторият сценарии според доц. Иванов е да се осъществи диалог между Вашингтон и Москва. „Третият е Русия да победи или да ѝ бъдат направени някакви отстъпки”, допълни той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase