Темата коментират Искрен Иванов и Момчил Дойчев

Ще изпрати ли НАТО войски в подкрепа на Украйна? В ефира на на „Здравей, България“ темата коментираха международният анализатор Искрен Иванов и съпредседателят на Атлантическия съвет Момчил Дойчев.

Изказването на френския президент Макрон, че не бива да се изключва изпращане на западни сухопътни войски в Украйна е сигнал, че Европа обмисля изпращането на натовски войски, но дали това ще се случи не е ясно, каза Иванов. Той посочи, че не е известно дали помощта от САЩ няма да бъде деблокирана. По негови думи, ако това не се случи до март, европейските държави може да се споразумеят да помогнат на Украйна под някаква форма.

Иванов допълни, че в евентуална такава мисия няма как да не участват американски военни части. Анализаторът каза, че е възможно войските да не са под флага на НАТО, а на принципа на двустранни споразумения между отделните страни и Украйна. Той е на мнение, че такава войска трябва да бъде изпратена под шапката на НАТО.

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Дойчев се съгласи, че войската трябва да бъде натовска. А дали това би ознавало обявяване на война на Русия заваиси от начина, по който Москва ще го изтълкува, допълни той.

Дойчев посочи още, че се подава знак към Русия, че не може да продължава с настъплението в Украйна.

Повече от разговора гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase