Обучителната програма на морската пехота в тренировъчен лагер „Уест“, Калифорния

Спасяването на ранените в бой войници е приоритетна задача от векове. Историята на полевата медицина може да се проследи до Александър Велики през 333-та година пр. н.е. Той е разпространил употребата на турникети за спиране на кървене. Модерните им варианти продължават да спасяват животи и днес.

В света на роботите: От образи от научната фантастика до помощници на хората (ВИДЕО)

Полевата медицина в САЩ се е развила значително от Първата и Втората световна война насам, първо през Корейската война и войната във Виетнам, а наскоро и в Ирак и Афганистан. Във Виетнам оцелелите сред ранените в битка били около 75%. С развитието на полевата медицина броят на оцелелите ранени в Афганистан и Ирак достигнал около 92%. Редица от похватите и иновациите, използвани на бойното поле, намират приложение и в цивилното здравеопазване. Нововъведенията от фронта са спасили и много цивилни животи.

Този епизод на „VOA Технологии“ разказва за науката на полевата медицина, надниквайки в обучителната програма на морската пехота в тренировъчен лагер „Уест“, разположен в Кемп Пендълтън, Калифорния.

За тясната връзка между бойците на флота и полевите медици, които са винаги наблизо, за да спасяват животи, гледайте във видеото.

Още любопитни новини от Voice of America (VOA):

Нова ера в медицината: Живата клетка като лекарство

Генната мутация БРАКА: Рискове и решения за предотвратяване на рак на гърдата

Иновации помагат на шофьорите да видят колоездачите на пътя

„Фермите на бъдещето”: Как се произвежда месо в лаборатории (ВИДЕО)

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase