Напрежението по оста Кишинев-Москва ескалира в навечерието на президентските избори

Молдова обвини Москва, че незаконно е отпечатала бюлетини за гласуване в сепаратисткия район на Приднестровието. Молдовските власти разрешиха провеждането на избори за руски президент само в една секция – тази в посолството на Москва в Кишинев. Прозападните власти в Молдова вече привикаха руския посланик за обяснение.

Те подозират, че освен оторизираната избирателна секция, руснаците се готвят да отворят още шест избирателни секции в проруския анклав в източната част на страната. Посланикът е отхвърлил обвиненията с думите, че Русия просто дава право на вот на 250 хиляди руски граждани, мнозина от които живеят в сепаратисткия район. 

Путин в пространно интервю: "Не се меся в чужди избори, бих работил и с Байдън, и с Тръмп

„Участието в изборите е проява на патриотични чувства. Жителите на Донбас и Новорусия го знаят добре, тъй като в най-тежки условия гласуваха на референдума за обединение с Русия. И в следващите дни те отново ще направят своя избор. Всички ние, многонационалният народ на Русия, сме едно голямо семейство. Ние се тревожим и се грижим за нашата родна страна.
Затова ви моля да се явите на избори и да проявите своята гражданска и патриотична позиция, да гласувате за кандидат по ваш избор", заяви руският президент Владимир Путин. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase