Вижте интересни факти за кариерата им

Българският футболен съюз избира новия си президент. В надпреварата за поста се впуснаха 7 кандидати, съобщава gong.bg. Вижте кои са те и важните моменти от професионалните им биографии:

Георги Иванов

 

Кандидатурата за президент на БФС на доскорошния технически директор на Съюза Георги Иванов бе издигната от „Добруджа”.

В богатата си футболна кариера нападателят играе за „Локомотив” (Пловдив), „Левски”, „Рен”, „Самсунспор”, „Газиантепспор” и „Риека”. Печелил е приза за футболист на годината в България през 2000-2001 г.

Той е бил треньор на два от клубовете, за които е играл – „Локомотив” (Пловдив) и „Левски”. Водил е и „Черно море”.

Сред приоритетите на Иванов са Изпълком без президенти на футболни клубове, дигитализация на футбола, обучение за треньори и изграждане на инфраструктура.

Михаил Касабов

 

Той е член на Общото събрание на германския гранд „Байерн” (Мюнхен) от 1976 г. Работил е в Международния отдел на Българския футболен съюз, а през 80-те и 90-те години е част от „Левски”.

През 1995 г. Касабов е избран за вицепрезидент на футболната централа, а в два периода от 2019 г. насам е временно изпълняващ длъжността президент.

Неговата кандидатура бе издигната от „Славия”.

Сред приоритетите в програмата на Касабов са Изпълком без президенти на футболни клубове, футболното първенство да се администрира от професионалната футболна лига, както и да бъде продължена стартиралата програма за развитие на детско-юношеския футбол в България.

Георги Градев

 

Той е роден в София през 1975 г. Градев израства в Мароко, където неговият баща преподава в университет. В България е учил в СМГ, НПМГ и УНСС, преди да замине за САЩ, където изучава международно спортно право в магистърска програма, завършена с отличие.

В рамките на 5 години преподава в Мадрид, в магистърска степен по международно спортно право. Работи като спортен адвокат от 2006 г.

Градев е основател и партньор в най-голямата правна кантора за спортно право в света, член на редакционния борд на най-популярното списание за футболно право в света – „Футбол Лигъл”.

Той е бивш правен съветник на Димитър Бербатов в кампанията му за президент на БФС. В края на миналата година обаче Градев съобщи, че напуска екипа на Бербатов, а на 15 януари тази година официално обяви своята кандидатура за президент на БФС.

Сред приоритетите му са: създаване на правна сигурност чрез модерна нормативна уредба; привличане на държавата и общините като партньор за модернизиране и изграждане на футболна инфраструктура; увеличаване на практикуващите футбол в детските градини и училищата; подпомагане на аматьорските клубове чрез регулации, програми и стимули; създаване на изцяло нова, независима от БФС професионална футболна лига, която да поеме администрирането на професионалните първенства и да създаде привлекателен футболен продукт.

Манол Иванов

 

Кандидатурата му за президент на БФС бе издигната от футболен клуб „Арес”. Той има юридическо образование. Бил е изпълнителен директор на футболния „Нефтохимик” (Бургас).

Сред основните цели на Иванов са преструктуриране на Футболния съюз, въвеждане на морален и етичен кодекс за деца, треньори и ръководители, както и подобряване на материално-техническата база в множество градове, което да позволи на националния ни отбор да домакинства на различни места.

Петьо Костадинов

 

Той е роден на 14 април 1963 г. в село Софрониево. Футболен агент, бивш спортен журналист и търговски директор на ЦСКА в периода 1995-2002 г. Председател е на Учредителното събрание на ЦСКА 1948 и съучредител на Българската асоциация на футболните агенти.

Костадинов бе издигнат от „Гигант Съединение”, а основен акцент в програмата му е развитието на детско-юношеския футбол, изграждането на система за финансова устойчивост на футболните клубове и издигане на престижа на всички футболни рефери.

Ако бъде избран за президент на БФС, за изпълнителен директор ще бъде назначен Стефан Проданов.

Георги Захариев

 

Футболният агент бе издигнат за кандидат за президент на БФС от Пирдоп. Той е основател на Платформа за развитие на млади таланти и е консултант на футболни клубове за структурирането на академиите им.

Захариев бе кандидат за президент и на Конгреса през 2021 г.

Част от приоритетите, заложени в програмата му, са единна методика за работа на всички футболни клубове в България, промяна в структурата и състава на първенствата за деца и юноши, както и създаване на „Б“ национални отбори във всяка възрастова група.

Димитър Бербатов

 

Кандидатурата му е издигната първоначално от „Пирин” (Гоце Делчев), а след това и от елитния „Пирин” (Благоевград), чийто юноша е.

Почти 20-годишната му футболна кариера преминава още през България, Германия, Англия, Франция, Гърция и Индия с екипите на осем различни отбора.

Бербатов е шампион и голмайстор на английската Висша лига с „Манчестър Юнайтед”.

С фланелката на националния ни тим изиграва 78 мача и бележи 48 гола.

През 2008 г. основава фондация „Димитър Бербатов”, чиято основна мисия е да подпомага младите хора да се образоват и да развиват своите дарби.

През 2021 г. е основен кандидат за президентското място в БФС, а на Конгреса събира 230 гласа - с 11 по-малко от Борислав Михайлов, който запазва поста си.

Като основни свои приоритети Бербатов посочва: отделяне на професионалния футбол от БФС; мандатност на президента; изграждане на повече български футболисти; промяна на формата на шампионата; реформа в детско-юношеския футбол; подобряване на футболната инфраструктура; сътрудничеството с държавата; борба с черно тотото, расизма и дискриминацията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase