В шествието участваха и гвардейци

С литийното шествие тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени от катедралния храм „Свети Александър Невски” до „Света Неделя”, където той беше положен. Ковчегът се превозваше с лафет от гаубица, използван и при погребението на цар Борис III.

Снимка: БГНЕС

Шествието премина през централните улици на София – „Оборище”, „Георги Раковски”, бул. „Цар Освободител”, булевард „Княгиня Мария Луиза” и завърши в храма „Света Неделя”. Начело застанаха членовете на Светия Синод. Военни придружаваха процесията.


На две места шествието спря за кратка молитва. Освен държавници и политици, в днешния ден молитви към Бог отправиха и миряните, дошли да кажат „сбогом” на патриарха.

„Литията е обществено молитвено шествие, Божия народ извървява определено пространство със свети образи, с хоругви – знамена с Исус Христос, с пресвета Богородица и Младенеца, с светии. Божият народ, начело с духовенството извървява определен път, в случая от „Ал. Невски” до „Св. Неделя”, с тленните останки на патриарх Неофит, които ще бъдат погребани в близост до храм „Св. Неделя”, обясни журналистът и писател Ангел Иванов.

„Кончината на патриарх Неофит събра в една молитва представителят на руската и на украинската църква, както и Вселенския патриарх. Това е прецедент, откакто има това напрежение в православния свят”, заяви Иванов.

 

 


Лафетът е специално преработена част от гаубично оръдие. Същият е използван и през 1943 година за погребението на цар Борис III. Това е и първият път, при който преработен лафет е използван за церемония у нас. За разлика от патриарха, при траурното шествие на Борис III той е бил дърпан от коне.

НЕОФИТ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА ПАТРИАРХА

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase