Темата коментираха политолози и пиар експерти

Ротацията, преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и политическите решения коментираха политолозите Кристиян  Шкварек и Светослав Малинов и пиар експертите Пепи Димитрова и Нидал Алгафари в „Здравей, България“.

Правителство ще има, а имената на министрите, които излязоха в публичното пространство, са логични за ГЕРБ, смята Димитрова. Експертът посочи, че идеята за промяната се е провалила, а „когато са във властта, враговете лесно стават партньори“.

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС приключват в 12 часа днес

Малинов е на мнение, че е скандален опитът на ГЕРБ за смяна на военния министър Тодор Тагарев. Той смята, че назначенията на регулаторите трябва да дойдат от самите партии и в новите ръководства трябва да има лица, които са професионалисти и с ясно минало.

Шкварек е на мнение, че новият министър на отбраната ще бъде интегриран в евроатлантическите структури. Той посочи, че „не трябва да се митологизира концепцията за независимия експерт, който не е партийно обвързан, тъй като е добре да има отчетлива политическа отговорност чий е този човек“.

Първият мандат - връчен. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отидоха заедно в Президентството

Алгафари посочи, че регулаторите и зам.-министрите да бъдат договорени още сега, за да няма напрежение след назначаването им. Експертът смята още, че назначенията в регулаторите трябва да са партийни, за да е ясно кой стои зад тях.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase