Броят им достигна до 137

В Русия е Ден на траур. В цялата страна се отдава почит на жертвите на големия терористичен акт на 22 март край Москва. Броят им достигна до 137. Повече от половината още не са разпознати, което не позволява на близките им да организиранат погребение. От "Ислямска държава" разпространиха видео, снимано от терористите по време на нападението.

Истинска планина от цветя се натрупа пред концертната зала „Крокус сити хол”. Мястото на нападението се превърна в мемориал в памет на жертвите. Хиляди жители на столицата и околните градове чакаха на дълги опашки, за да поставят цветя, да запалят свещ или да напишат послание. Свещеници отслужиха заупокойни молитви за спасение на душите на жертвите.

"Паника сред народа няма. Никаква. Има само справедлив гняв. Искам да кажа, че ще станем по-силни. Дори вече сме по-силни", каза Михаил Киреев, участник във възпоминанието. 

Държавният флаг над сградите на институциите са свалени наполовина. На дигиталните рекламни пана, характерни за големите руски градове, беше изписано "Скърбим" с датата на терористичния акт.

"Цялата страна трябва да се обедини около хората, жертвите на ужаса. Ние донесохме цветя и играчки, защото ни е много тъжно за децата, които пострадаха в тази трагедия", заяви Игор Белянин, участник във възпоминание в Ростов на Дон.

"Всеки един може да се окаже на мястото на тези хора. Това е ужасна трагедия. Възрастни, деца... Трябва да отдадем почит и да помним, за да не се случва отново", заяви Людмила, участничка във възпоминание в Санкт Петербург.

Бивш шеф на ДАНС за атентата в Москва: Сигналът за готвена атака, подаден от САЩ, е бил подценен

Руският президент беше сниман да участва във възпоминанието на жертвите. Той запали свещ в Ново Огарьово, където се намира една от президентските резиденции на Русия.

Службите за сигурност показаха как четиримата мъже, обвинение за стрелбата, са докарани в Москва. „Ислямска държава” в Афганистан публикува видеоклип, който е сниман от извършителите. Експерти по сигурност казаха, че кадрите са автентични. Това е потвърждение за обявеното от терористичната мрежа, която пое отговорност за терористичния акт още в петък.

И днес Киев отхвърли опитите на властите в Русия да свърже атаката с Украйна. В обръщение президента Володимир Зеленски препоръча на руснаците да питат своите тайни служби, как е възможно да има такава атака в столицата.

За атентата от първо лице: Йорданка и Диан с разказ от Москва

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase