Това са част от основните изводи от ново проучване, проведено сред 43 държави

Все повече хора по света смятат, че демокрацията не е ефективна, а управлението не е според волята на народа. Това са част от основните изводи от ново проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 43 държави.

Общо 44 603 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

Конкретните резултати сочат, че 71% от анкетираните в държавните от Европейския съюз са отговорили, че демокрацията е най-добрата форма на управление, макар и да има своите недостатъци. Случаят с Русия е особено интересен – там само 22% от попитаните се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление, 13 на сто не са съгласни, а една трета се колебаят.

„Галъп интернешънъл”: Над 40% от българите не биха се сражавали за страната си

Що се отнася до България - у нас близо половината от населението е на мнение, че демокрацията е най-добрата система. Страната ни попада и в друга любопитна класация – сред топ 3 държавите по света, които са не са съгласни с твърдението, че страната им се управлява според волята на народа. На това мнение са 61 процента от попитаните. Единствено в Босна и Херцеговина и Пакистан недоверието е по-голямото, отколкото в България.

На този фон разривът в последните дни води до това все по-малко хора да искат нови предсрочни избори, смятат социолози. Заради това вот 2 в 1 ще е по-благоприятен за партиите,  тъй като две отделни дати за гласуване ще доведат до допълнителен срив в избирателната активност на парламентарния вот.

„Основен мобилизационен фактор за ПП-ДБ на последните избори, а и не само на тях, беше тяхната много остра реторика спрямо ГЕР. До голяма степен ще загубят този елемент на мобилизация”, смята социологът от „Тренд” Димитър Ганев. По думите на Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл” или имат другата формация за партньор и го търпиш, или го имаш за опозиция.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase