Социалното министерство подготвя законодателни промени

Социалното министерство започна законодателни промени, с които да мотивира повече семейства да станат приемни родители. Подготвя се нов, специален договор, който гарантира здравно-осигурителните права и пенсионните осигуровки на приемните родители.

Властите се опасяват, че се задава нов отлив на приемни родители, защото пари от Европа ще има до 31-ви декември 2024 г., а все още не е ясно дали държавата ще поеме финансирането след това. 

Какво е да си приемен родител и да даряваш с обич чуждо дете

Един от приемните родители е Надя Бобева. Тя има четири внучета, две големи дъщери и гледа четвърто приемно дете, което е с белодробна и сърдечна недостатъчност. Всички те споделят един дом. „Това детенце е родено и веднага са се отказали от него”, каза Бобева.

В България сега има 150 деца с увреждания, които са настанени при приемни родители. Надя разказва за трудностите, с които се срещат приемните родители. Сред тях са осигуряване на лекари, ежедневието в детските градини, дори в обществото. „ТЕЛК-ът, който го получавахме досега около 350 лв. на месец покриваше стойността на лекарствата - около 200 лева и контролните прегледи в София и в Пловдив. С другите пари от държавата - 540 лева, й купувам храна, дрехи обувки, играчки. Бих казала, че ми е достатъчно – справяме се”, каза Бонева.

Финансирането за отглеждане на деца в приемни семейства е по европрограма – до края на годината. Но от 2025-та парите вече трябва да излязат от държавната хазна.

„Когато българските деца трябва да бъдат отглеждани в сигурна, алтернативна семейна грижа – нека това да не става само когато има средства в европейските фондове”, каза социалният министър Иванка Шалапатова. 

Нужно ли е проследяване на състоянието на осиновените деца след настаняване в приемни семейства

Социалното министерство подготвя законови промени , с които приемната грижа да бъде вписана като социална услуга. Предлагат семействата вече да не бъдат на граждански договор, а при нови условия – които да им осигурят граждански и социални права: като обезщетение при заболяване, финансова помощ при бременност и раждане, както и право на пенсия. Под формата на нов вид специален договор.

„Всичко зависи от бъдещия министър на труда и социалната политика”, каза Шалапатова. По думите й, ако политиката към приемните семейства не се промени, ние ежегодни ще губим между 150 и 200 семейства.

„Дано да има за всяко дете подходящите осиновители, защото ние сме само един мост между семейството и детето. И се опитваме да им върнем надеждата, усмивката, за да може като отидат в семействата да започнат новия си живот”, каза Надя Бобева. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase