Пенсиите за май ще бъдат изплатени на 7 май

100 лева великденска добавка, но далеч не за всички пенсионери. Това реши парламентът днес. Депутатите отхвърлиха възможност всеки възрастен да получи по 50 лева. Дебатът в зала прерасна в спор и взаимни нападки, че се прави предизборна кампания.

Границата, която разделя пенсионерите на такива, които ще получат добавки и такива, на които не се полагат е линията на бедност. Тази година тя е 526 лева. Под черта остават 534 хил. възрастни, които ще получат по 100 лева. Без добавка ще останат над 1 милион и половина пенсионери.

Критики за предизборни маневри и опит да се наддава за да бъдат спечелени възрастните хора дойдоха и от ляво, и от дясно на пленарната зала. Най-сериозни бяха критиките срещу ПП-ДБ, защото само те се обявиха категорично против подобен тип плащания.

Анто Антов от Монтана попада сред онези милион и половина възрастни, които живеят над прага на бедност. „Обаче моята пенсия е такава, че аз не мога да взема добавка. Аз съм 5-6 лева по-нагоре, близко до минимума”, посочи той.

Социалният министър: Няма риск за увеличението на пенсиите от юли

При дебата в парламента от БСП предложиха, освен 100-е лева за ниските пенсии, останалите също да получат добавки. „По 100 лева за тези до 526 и по 50 лева за всички останали”, предложи Корнелия Нинова.

„Как да обясня на човека, който ще дойде да ме пита: „Аз взимам 527 лева, а съседът – 526. Защо за мен няма?”, заяви Георги Гьоков от БСП. 

Само левицата остана зад това предложение. Зад идеята по 100 лева, но само за пенсионерите на минимума застанаха всички в залата, с изключение на ПП-ДБ. Според тях трябва да се мисли за увеличение на пенсиите за всички.

„Недейте да плашите хората, че така се застрашава осъвременяването на пенсиите от 1 юли”, призова Севим Али от ДПС. 

Експерт за великденските добавки: В момента се казва: „Ние ви обичаме, елате да гласувате“

„Ще подкрепим предложението, но на мен ми е чудно как в този момент намерихте най-уязвимата група, каквито са пенсионерите, за предизборни агитации”, каза Цветан Прегов от ИТН. 

И се стигна до спор кой е направил повече за българските пенсионери. „Хората, които държаха бедни пенсионерите и им вдигаха с под 1-2 лева пенсиите на година в последните 12-13 години, ги научиха да им хвърлят на калпак пари от джипката и то даже това не са пари, а подаяние”, смята Искрен Митев от ПП-ДБ. 

„Не споменавайте джипката. Докато я имаше, имаше и стабилност. Какво возите вие вашата джипка - на предната седалка пудел, отзад -  контрабандисти”, заяви Марин Маринов от ГЕРБ-СДС. 

„Освен пачките, пуделите, схемите ви през „Митниците”, вашето МВР, някой яростно да защитава и да обяснява, че 100 лева за пенсионерите, са нещо много. Вие сте безумци”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

Първоначално изпълняващият длъжността председател на НОИ Весела Караиванова обеща и добавките и пенсиите да се платят преди Великден - 5 май. „Пенсиите се изплащат след седмо число. Ние ще ги платим по-рано във връзка с предстоящите великденски празници”, заяви Весела Караиванова.

Анто Антов все пак ще остане без пари за Възкресение - добавка не му се полага.

А от НОИ се поправиха - 100-те лева ще стигнат до възрастните в края на април. Пенсиите обаче ще се изплащат след  7 май, въпреки думите на Караиванова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.