Проливни дъждове предизвикаха опасения от невиждани наводнения

Местната метеорологична агенция съобщи, че Китай е издал най-високото си червено предупреждение за дъждовни бури в някои части на провинция Гуандун. Това се случи, след като южната провинция беше връхлетяна от проливни дъждове.

Мегаполисът Шънджън е сред районите, в които се наблюдават "силни до много силни валежи", съобщиха от метеорологичната обсерватория в града и добавиха, че рискът от внезапни наводнения е много висок. През последните дни в обширната южна провинция Гуандун се изсипаха проливни дъждове, които повишиха нивото на реките и породиха опасения от тежки наводнения, които, според държавните медии, могат да бъдат от вида, който се наблюдава веднъж на столетие.

Над 60 жертви на пороите в Пакистан

Снимка: БГНЕС

Държавната информационна агенция „Синхуа“ съобщи, че 110 000 жители на Гуандун са били преместени след началото на проливните дъждове през уикенда. Четирима души са загинали, а 10 са в неизвестност.

През последните години Китай беше засегнат от тежки наводнения, изтощителни суши и рекордни горещини. Изменението на климата, предизвикано от отделяните от човека парникови газове, прави екстремните метеорологични явления по-чести и по-интензивни, а Китай е най-големият замърсител в света.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС