Същото искане има и за лидери на „Хамас”

Международният наказателен съд да издаде заповеди за арест на лидера на „Хамас” Яхия Синуар и на израелския премиер Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради атаките срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа. Това поиска главният прокурор на съда Карим Хан, пише CNN.

Хан посочи, че ще поиска заповеди за арест на израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и за двама други висши лидери на „Хамас” - Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри и Исмаил Хания, политическият лидер на организацията.

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Заповедите срещу израелските политици бележат първия път, когато Международният наказателен съд взема на прицел лидера на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху редом до руския президент Владимир Путин, за когото Съдът издаде заповед за арест заради войната в Украйна.

Състав от съдии от Международния наказателен съд ще разгледа молбата на Хан за заповедите за арест. Той каза пред CNN, че обвиненията срещу Синуар, Хания и Ал Масри включват „изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство при задържане”.

ООН: Доставките на гориво до Ивицата Газа са спрели

„Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изведени от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел”, подчерта Хан и добави, че „хората са страдали изключително много”.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „изтребление, причиняване на глад чрез война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочени към цивилни в конфликт”, каза Хан.

Израел: Искането е престъпление с исторически мащаби

Членът на израелския военен кабинет Бени Ганц осъди поисканите заповеди за арест срещу Нетаняху и министъра на отбраната на Израел и ги определи като „престъпление с исторически мащаби”.

„Правенето на паралели между лидерите на една демократична страна, решена да се защити от презрян терор, до лидерите на кръвожадна терористична организация („Хамас”), е дълбоко изкривяване на справедливостта и крещящ морален фалит”, каза Ганц.

„Хамас”: Решението на МНС приравнява жертвата с палача

Решението на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест на трима водещи бойци на „Хамас” „приравнява жертвата с палача”. Това заяви високопоставен служител на „Хамас” пред „Ройтерс”. Според Сами Абу Зухри решението на МНС насърчава Израел да продължи своята „война на изтребление” в Газа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase