Според общината те не са поставени върху терени, които не собственост на стопаните на къмпинга

Акция за принудително премахване на незаконни постройки в един от най-известните къмпинги по Южното Черноморие започна тази сутрин. Тежка техника влезе в къмпинг „Якото място”, за да премахне бунгала и постройки, които според ръководството на Община Царево, са поставени върху терени, които не са собственост на стопаните на къмпинга и за които собствениците нямат разрешителни. За много от терените се водели съдебни дела.

Днес бяха съборени 2 от 14 временни постройки, за които има съдебни решения в полза на Община Царево, че са поставени незаконно от стопанина на къмпинга.

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

Багерът събори първите две веранди на бунгала в къмпинг „Якото място” малко след 09:00 часа сутринта. Според ръководството на Община Царево те са незаконни.

„Причината да се стигне до тази акция е, че за този имот, в който има 14 броя констатирани и потвърдени от съда незаконни постройки, не беше извършено доброволно премахване на същите”, заяви Георги Стоянов, зам.-кмет на Царево.

„Продължавам с премахването, но явно прекалено бавно и се наложи общината да влезе. Аз ще продължа с премахването и ще спазвам процедурите, които са предписани, защото няма как по друг начин да съществуваме”, заяви Явор Атанасов, собственик на къмпинга.

Каравани върху Държавен горски фонд щели да бъдат премахнати доброволно. Останалото било частна собственост.

„Тези имоти представляват части от къмпинг Юг, който е построен през 1974 година и ние ползваме обектите, които са поставени още тогава. Аз сега трябва да събарям нещо, което е построено преди 40 г., ,защото някой не е пуснал някакви документи тогава”, каза Явор Атанасов.

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

Собственици на обекти, в къмпинга възнегодуваха от действията преди началото на лятото.

„С тази акция си отговаряме на въпроса защо българите отиват на море в Гърция. Защото искаме да направим една общинска земя строителна площадка”, коментира Севдалин Шилигаров.

Къмпингуването у нас - все по-популярно

И задават въпроса, не е ли възможно общината да взема наем от вече поставени обекти, независимо, че според закона са неизрядни.

„Такъв статут в закона няма. Част от имотите наистина са общински, но ако някой постави нещо без основание и право, то не може да бъде узаконено, следва да бъде премахнато. Същото важи и за частните имоти”, заяви Георги Стоянов.

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

На територията на къмпинг „Якото място”, според общината, незаконните обекти са 154.  Сред тях навеси, подиуми пред каравани, бунгала, ресторант и магазин. А причината според собственика на къмпинга е липсата на Закон, който да регламентира къмпингуването.

„Много спешно трябва да се приеме, защото сегашният регламент въобще не покрива нуждите на къмпингуването”, смята Явор Атанасов.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase