Трябва ли да бъдат увеличени възнагражденията на лекари, сестри и санитари?

Словесни престрелки между синдикати и работодателски организации, след като не постигнаха консенсус за нов Колективен трудов договор в здравеопазването. Заговори се и за замразяване на лекарските заплати. Синдикатите дават заявка и за протести, а здравният министър заяви пред NOVA, че няма да позволи ресорното ведомство да бъде включено в: “политически интриги”.

На 28 май между 17:00 и 20:00 ч. в болницата в Монтана семейство отива по спешност с 14-годишното си дете, което е с много висока температура. В Спешното отделение няма лекар, който да приеме детето и след три часа чакане семейството тръгва към София.

500 лекари липсват в спешната помощ: Има кадри, но не се назначават

„Чакахме както отпред, така и вътре в болницата. Детското отделение беше пълно. Нямаше кой да ни приеме и кой да ни окаже първа помощ. Една медицинска сестра каза, че по-скоро трябва да се помоля на поп, отколкото на тях”, каза в ефира на „Здравей, България” майката на детето Станислава Колева. Тя обясни, че дори и при обаждане на 112, линейката би откарала пациента отново в същото здравно заведение, тъй като държавната болница в Монтана е само една.

По думите на Колева медицинска сестра казала, че от следващия път нямало да има кой да отвори Спешното отделение, защото служителите щели колективно да напуснат.

„В София личният лекар реагира. В Трета градска болница направиха снимка на белия дроб. Установен беше проблем със сърцето”, каза още майката. В момента детето било с по-ниска температура. Жената обясни, че това не е единственият случай на липса на оказана помощ в болницата в Монтана.

Без лекар в Монтана, Станислава тя е принудена да търси помощ в София. Недостигът на медици ще се задълбочава, ако заплатите им останат същите, категорични са синдикатите. И настояват за увеличение от около 25 на сто.

Майка плати 80 лв. за преглед на детето си в спешен УНГ кабинет в столична болница

„Това е кървав труд на работещите в здравеопазването. Следващата година говорим 1080-1100 лева минимална работна заплата. Сестрата в общинската болница с 1100-1200 лева”, каза д-р Пламен Радославов от КНСБ.

Пари за лекарите има, но не се използват рационално, смятат синдикатите.
„Парите за болнична помощ в НЗОК за последните две години са увеличени с 30%, бюджетът на НЗОК е 9 мрлд. лева, така че да се говори, че няма пари, въобще не съм съгласна”, заяви Росица Палешникова, председател на МФ "Подкрепа".

„Това беше лош сигнал – да излезеш и да кажеш на всички медици: „заплатите ви ще се замразяват”. Аз си представям това да се случи по следния начин – да се подпише такъв КТД и той да влезе в сила следващата година, като се вземе предвид при изготвянето на бюджета на Касата…сега няма как да стане”, заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.  

 

От Българската болнична асоциация посочват, че всяко възнаграждение може да се договаря. И без да има подписан Колективен трудов договор.

„Не бива по този начин да се заблуждават хората, особено в предизборно време, че видите ли лошите работодатели не искали да се погрижат за тях! Това въобще не е вярно”, каза адвокат Свилена Димитрова.

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на медиците

Синдикатите настояват - да бъде удължен сега действащият колективен трудов договор. В противен случай заплашват с протести.

"Без да се упоменава време, за което да се удължи, защото ние се опасяваме, че ако кажем например една година, преговорите ще приключат и ще завършат догодина по това време”, каза Радославов.

За NOVA служебният здравен министър заяви, че удължаване е невъзможно. „Искам да отбележа съвсем категорично, че в качеството си на министър на здравеопазването никога не съм казвала, че ще замразяваме заплати на лекари. Тези проблеми в момента са наследени от служебния екип и най-малкото не е коректно да се обвинява служебният екип за недовършени действия на предишно правителство от една страна, и да се използва за политически цели”, каза здравният министър Галя Кондева.

Галя Кондева призова преговорите със синдикати и работодатели да продължат. „Апелирам да намерим баланс за да удовлетворим исканията”, допълни здравният министър.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase