Отпадат хартиените учебни картони и дневници, посочи министърът

До четири опита за изкарване на книжка в рамките на половин година. Това обяви Министърът на транспорта по време на дискусия за безопасността на движението по пътищата Георги Гвоздейков. Към момента те могат да се явяват неограничен брой пъти на изпита по теория.

Според промените, ако след четири опита за половин година кандидат-шофьорът не успее да вземе книжка, ще трябва да кара курса отново. „При неуспешен последен опит на явяване, водачът ще трябва да повтори и да допълни обучението с връщане в учебния център, нови часове, нова теория, нова практика”, заяви министърът.

Автомобилен състезател: Трябва да се ограничи мощността на колите на млади шофьори

Тази промяна срещна одобрението на инструкторите. „Има и то не един или два случая на десетки явявания на изпит по теория и още толкова на изпит по практика. Принципът е „ще се явявам, докато им писне и ми напишат оценка „да”, посочи Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Според Георгиев обаче има друг проблем - липса на контрол от институциите. Той даде пример с броя на автошколите у нас и във Франция. „Как се контролират от една огромна Франция 164 школи и как се контролират от една малка България 1000 школи?”

По данни на „Евростат” населението на Франция е над 68 милиона души, а у нас - над 6 милиона. „Това ще го поставя като въпрос, действително трябва да има категоризиране. Не е нормално да има толкова много школи”, допълни Гвоздейков.

Със 175 км/ч е карал шофьорът, загинал при катастрофата в Пловдив

От години стои и друго предложение, което до този момент не е прието: „Да се ограничи мощността на автомобилите за водачи до определена възраст. Чисто технически според мен това е решение в правилната насока”, заяви автомобилният състезател Николай Арабаджиев.

С готвените промени от Транспортното министерство предвиждат свеждане на хартията до минимум. „Всички тези данни, които са на дневника минават дигитално, в реално време и цялата тази информация идва в Автомобилна администрация”, отбеляза министърът.

Тепърва предстои промените да бъдат обявени за обществено обсъждане. Кога реално ще влязат в сила за сега не е ясно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase