От Лекарския съюз предложиха заплатите да се обвържат с размера на средната работна заплата

Пореден неуспешен опит в преговорите между синдикати и работодатели за нов колективен трудов договор. След проваленото извънредно заседание на парламента в неделя, на което трябваше да се обсъдят възнагражденията на медиците, в понеделник ресорният министър Галя Кондева събра Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

След двучасови разговори в Здравното министерство, така и не беше преодоляна разделителната линия между синдикати и работодатели. Старият колективен трудов договор изтече през април. Преди да подпишат нов, работодателите настояват за анализ, който да обясни защо болниците не могат да вдигнат заплатите на служителите си. Синдикатите от своя страна не отстъпват и настояват възнагражденията да се увеличат с 25%, в противен случай заплашват с протести.

Все повече работа на фона на ниски заплати и малко персонал, за д-р Христов лекарската професия е ежедневно предизвикателство. „От една страна имаме фиксирани цени на услугите – на преглед, клинична пътека. От друга страна ни казват какви заплати да даваме на нашите служители, в условия на дефицит на медицински персонал”, заяви общопрактикуващият лекар.

Заради липса на кворум: Неделното извънредно заседание на парламента се провали

Именно, за да имат по-голям стимул да работят, от Лекарския съюз предложиха заплатите на медиците да се обвържат с размера на средната работна заплата за страната. Работодателите остават скептични. „Нямам нищо против, стига да е обезпечено със средства, ние сме склонни да дадем много над това”, посочи председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

„Анализът очакваме да покаже статуквото, откъдето трябва да тръгнем. Защото се поискаха едни увеличения от порядъка на 25% над старото. А то не е достигнато от над 60% от болниците. Искат се още едни цифри с 25% отгоре, тоест едни суми да достигнеш основни заплати, просто лечебните заведения ще фалират”, допълва Тотев.

За синдикатите изготвянето на анализ означава едно – „Топката се тупа до безкрай. Едва ли нещо ще се случи в близките 3-4 месеца, защото работодателите на лечебните заведения искат такива огромни задълбочени анализи, което е огромен труд”, каза Росица Палешникова от КТ „Подкрепа”.

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на медиците

Затова са готови да излязат на улицата. „Хората не са длъжни да работят 3-4 години на заплати под жизнения минимум, само защото някои работодатели не могат да си управляват болниците, както трябва”, добави тя.

„И това, че нямало колективен трудов договор и заплатите се замразяват, няма нищо подобно. Ние ще продължаваме да вдигаме според възможностите”, обясни Тотев.

На срещата в Здравното министерство е обсъдено сключването на нов договор, но за срок от една година, без клаузи за заплатите. Предложението е нивата им да останат същите – поне за период от 4 месеца, след което отново ще бъдат обсъдени отново.  Срещите на Отрасловия съвет продължават.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase