Процесът ще бъде подложен на максимално широк дебат, уточняват от МОН

МОН е стартирало разговор за провеждане на матурите на дигитални устройства. Това ще е процес, който ще бъде подложен на максимално широк дебат, уточняват от ресорното ведомство.

„Множество международни изследвания, в това число и за четвъртокласниците, преминават на компютри. Това е световната тенденция и ние трябва да се подготвим за тази трансформация”, каза образователният министър Галин Цоков.

Какво е затруднило учениците на „малките матури”

Той обясни, че ще се проучват добрите практики, в това число и за комбиниране на тестово решаване на дигитални устройства и развиване на авторски текст на хартия, но всичко ще бъде част от дългосрочен процес.

Цоков подчерта, че основен приоритет е българската образователна система да се адаптира към нуждите на новото поколение. „Защото днешните деца и младежи задържат много по-малко време вниманието си, но същевременно са силни личности, готови да се борят за своя успех”, каза министърът.

Той обърна внимание и на дигитализацията в системата, но подчерта, че тя не трябва да се случва на всяка цена, а да бъде „умно” насочвана и основана на традициите ни. Цоков акцентира и че тези решения често спестяват много време на учителите, което могат да насочат към индивидуална работа с децата и творческо самоусъвършенстване.

„Затова платформи като Дигиталната раница на МОН са толкова важни, а дори малки промени могат да дадат голямо отражение“, посочи министърът и даде пример с електронните медицински бележки. От въвеждането им досега са издадени над 3,5 млн. бележки, а това е спестило стотици часове на класните ръководители.

​Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: МОН