Стоянов коментира темата, след като вчера във вестник „Таймс“ излезе статия за български инспектор, участвал в разкриването

От схемата за източване на социалната система на Великобритания са се възползвали няколко хиляди граждани. Средномесечната сума, която те незаконно са получавали, е около 2000 паунда. Това коментира вътрешният министър Калин Стоянов.

Петима са сънародниците ни, които са обвинени за кражбата на 54 милиона паунда. По думите на Стоянов оперативната информация за това е дошла преди три години, като по случая са работили разследващи от София и Лондон.

„Много добре познавам случая, за който става въпрос, тъй като той се развива по времето, когато аз бях директор на ГДБОП. Става въпрос за много мощна схема за източване на социални придобивки от Великобритания. Там наистина става въпрос за внушителни размери на незаконно придобитото имущество”, посочи министърът.

Стоянов: Няма да има забавяне с разпределянето на бюлетините преди вота 2 в 1

Според британските медии българският антимафиот Васил Панайотов е човекът, който е забелязал схемата с измамите и е подал сигнал към партньорска служба на острова. Българските униформени ще бъдат наградени.

„Поздравления за колегите. Аз вече съм предприемал мерки те да бъдат наградени с възможно най-високото отличие в Министерство на вътрешни работи”, каза Стоянов.

Вчера вестник „Таймс“ излезе със статия със заглавие „Британската нация дължи благодарност и рицарско звание на сливенския инспектор Васил Панайотов”. В нея се посочва, че той и екипът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в Сливен, начело с главен инспектор Слав Добрев са разкрили мащабната схема за измами със социални помощи във Великобритания, надхвърляща 53 милиона паунда, припомня БТА. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase