Управляващите не искат РСМ да влезе в Европейския съюз, каза експертът

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство на Северна Македония. Приближава ли се Скопие до Европа или носталгията към Югославия е все още жива – коментира проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия по въпросите на общата ни история, в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Северна Македония одобри нов закон за реорганизация на правителството

Топалов е на мнение, че правителството на РСМ ще бъде стабилно или не в зависимост от решението на Белград, а не от ситуацията в държавата. „Пътеката е улеснена - през малко по-близката точка - Белград, към по-далечната – Москва. Това са зависимостите. Те са твърде тежки и трудно преодолими, и ще определят още дълго време политиката на Северна Македония”, каза още той.

Експертът каза, че населението на страната иска да влезе в Европейския съюз, но желанието на управляващите е друго. По негови думи властта в РСМ не иска страната да влезе в ЕС заради Русия.

Силяновска връчи на Мицкоски мандат за съставяне на правителство

Топалов коментира отношенията между Скопие и Атина. Той посочи, че Гърция няма да промени условията за приемане в Европейския съюз. „Гърците показаха, че цялото общество мисли еднакво по въпроса за РСМ”, допълни още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase