Пред камерата на NOVA много от жителите на Асеновград разказаха, че не са получили предупреждение за земетресение

Над 18 вторични труса са регистрирани в региона на Пловдив след земетресението от 4,3 по скалата на Рихтер.

Голяма част от тях не са усетени от хората, защото са били със сила около 2 по Рихтер. Според сеизмолозите вторичните трусове ще продължат и през следващите дни. По думите им в това няма нищо изненадващо, защото районът, който виждате на картата, всъщност представлява активна сеизмична зона.

Миналата година през юни пак в пловдивския район е регистрирано земетресение с магнитуд 4.7. Най-силното земетресение регистрирано там е било през 1928 година с магнитуд 7.1.

Пред камерата на NOVA много от жителите на Асеновград, където е бил епицентъра, разказаха, че не са получили предупреждение за земетресение на телефона си. При други системата е сработила.

Сеизмолог: В Пловдив имаше 17 вторични труса

От „Гражданска защита” са направили проверка на язовирните стени на близките водоеми. „Дали няма допълнителни пукнатини по язовирните стени или други водоеми. Не констатирахме такива или изобщо нещо, което да доведе до прекомерно изтичане на вода”, заяви главният експерт управление на кризи и сигурност Димитър Желязков.

От Българския червен кръст в Пловдив напомнят, че в случай на земетресение трябва да застанем на сигурно място и да не напускаме сградата, докато трусът не свърши. И да сме подготвени предварително. „Помислете първите 24 часа, което може да се побере в една раничка”, обясни директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

Въпреки, че земетресението е било достатъчно силно да се усети, конструктори уверяват, че и старите, и новите сгради са строени по необходимите стандарти за носимоспособност. „Новите сгради са средноетажни, тоест по 8 етажа. Земетръсните шайби правят кръст, а бетоновите стени от основа до покрив правят кръст в сградата и това дава устойчивост на конструкцията”, подчерта конструкторът Ирини Степанян.

Четирима загинали при земетресение в Иран

Според експерти пловдивския регион е активна сеизмична зона и земетресения се наблюдават столетие назад. През последните 20 години трусовете са били с магнитуд до 5 по скалата на Рихтер. „Ако отидем към 6 по скалата вече ще има сериозни пукнатини по сградите, повече паника сред хората, повече скърцащи предмети, падащи библиотеки”, каза сеизмологът Пламена Райкова.

По думите на сеизмолога дори системата BG-ALERT да беше известила успешно гражданите, те пак щяха разберат за земетресението след като то вече се е случило. Тъй като съвременната наука все още не може да ги предвижда. „В момента системите са на този принцип - известяват, че земетресение се е случило и вие поне можете да напуснете сградата”, допълни Райкова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase