Коментар на Орлин Колев

Могат ли да бъдат формирани парламентарни групи без избран председател на НС и каква е процедурата коментира Орлин Колев, преподавател по Конституционно право, в студиото на „Здравей, България”.

Служебните и редовните кабинети през последните 3 г. си поделят почти поравно управлението

 Според Колев няма пречка да се формират парламентарни групи. „Това е основният въпрос. Президентът трябва да проведе консултации. Необходимо е конституирането на парламентарните групи”, каза той.

„Продължителността на първото заседание може да е в рамките на 4 години. На практика няма ограничение. За да се предотврати този абсурд, трябва да се пропусне процедурата по предизвикване на нови избори чрез връчването на мандати”, каза още преподавателят.

„След като няма определени органи, НС не може да изпълнява функциите си. Работата днес започва от там, където е приключила, но тя е до никъде”.

Относно случая с представителя на партия „Величие” Колев отбеляза, че докато не положи клетва, не може да изпълнява функциите на народен представител. „Той не може да участва. Може да седи там, но без да гласува”, добави той.

Повече вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase