"Има заплаха от църковен разкол", подчерта лидерът на "Възраждане"

"Присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей на събора в София в края на месеца е заплаха". Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, коментирайки в кулоарите на парламента предстоящия избор на български патриарх, който започва днес с определянето на трима митрополити, от които на 30 юни ще бъде избран духовният водач на БПЦ.

"Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради случващото се в църквата ни", призова Костадинов, който обясни, че партията му досега е изпратила две писма до президента Радев със същото искане, но не е получила отговор.

Светият Синод избира тримата претенденти за патриарх

Според него има изключително голяма заплаха, която витае като тежест в църковните среди и средите на вярващите хора – заплаха от църковен разкол, тъй като определени политически среди действат в тази насока. Костадинов смята, че този разкол е на духовно-идеологическа основа.

"Става въпрос за външна намеса, директно от САЩ, която има за цел да сложи начело на църквата патриарх, който да вкара нашата православна църква в състояние на разкол с най-голямата православна църква - руската", коментира още Костадин Костадинов.

"Разколът в православния свят е много сериозен и той се инспирира от т.нар. Вселенски патриарх", допълни Костадинов. По думите му присъствието на вселенския патриарх Вартоломей на събора, който се готви за края на месеца, поставя под заплаха православната църква като независима институция.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Десислава Пеева, БТА