Коментар на журналиста Емилия Милчева и политолога Румяна Коларова

След избора на председател на парламента с подкрепата на ИТН ще се сформира ли кабинет и ще се намери ли изход от политическата криза? Какви са възможните коалиции и увеличават ли се шансовете за сформиране на правителство? Темата в „Здравей, България” коментираха журналистът Емилия Милчева и политологът Румяна Коларова.

„Правителство с първия мандат, ако има подкрепа – тя няма да бъде партийна подкрепа от ИТН. Може да бъде някакъв вид аморфна подкрепа от част от депутатите от различните парламентарни групи. По-скоро това е сценарият, който сигурно се търси. Доколко това ще бъде успешно, доколко ще е легитимно… много може да се коментира по този въпрос”, заяви Коларова.

Андрей Чорбанов от ИТН: Няма да подкрепим правителство с първи и втори мандат

Тя обясни, че има най-различни практики в търсене на подкрепа. „Когато мислим за бъдещето на един такъв кабинет, има и практиката за партии, които принципно са опозиция, но съдействат за осъществяването на правителствена политика. В Дания това се случва често. Мога да цитирам едно академично изследване, в което се посочва, че подобна стратегия може да бъде както печеливша, така и губеща за една партия”, обясни политологът.

По думите ѝ този ход на ИТН да гласуват за председател на НС, като в същото време декларират, че няма като партия да подкрепят кабинет с първия мандат е печеливш ход за тях. „Мисля, че е възможно да има „шарена подкрепа”. Още повече,че ГЕРБ са го правили. Дали сега ще го направят – не е ясно”, подчерта тя.

”Мисля, че на г-н Борисов в момента му е доста трудно. Защото моделът, за който говори  г-жа Коларова, беше възможен във времена, в които ГЕРБ бяха силни. На практика те сформираха някакви коалиции, в които можеше да се гарантира подкрепа”, заяви Милчева. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase