„В която и партия да отиде третият мандат и ни покани на среща, ще отидем да ги изслушаме”, заявиха от партията след консултациите при президента

От „Има такъв народ” виждат съставянето на експертен кабинет като единствен възможен изход от политическата криза. Такава позиция от партията изложиха на консултациите при президента Румен Радев.

„Най-разумният, практичен и верен ход е с третия мандат, ако прецените да го дадете на „Има такъв народ”, да се пристъпи към разработване на програма и да се състави експертно правителство, което да я изпълнява”, посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„Ниската избирателна активност е ужасяваща. Има сериозни съмнения колко всъщност са гласоподавателите в България. Защото след преброяването има разлика от около 2 милиона души между фигуриращите в избирателните списъци и преброяването на населението. Недоумяваме защо не се актуализират избирателните списъци. Но че има отлив от изборите – има”, допълни Йорданов.

Ирена Тодорова: Риториката на „Възраждане” върви по един популистки учебник

По думите му отливът на избирателите „се дължи предимно на политиците”. „Доверието в избирателите трябва да се върне от политическите партии. И начинът е един – партиите трябва да си спазват думата. Няма нормален човек, който да търпи да го лъжат и да продължи да общува с някого, който го лъже. Когато става дума за партии – тези лъжи рефлектират върху живота на всеки един български гражданин”, подчерта председателят на ПГ на ИТН.

„Ниската избирателна активност постави редица предизвикателства пред българската политическа система, пред партиите. Обърка и много прогнози. Но в същото време големият проблем е, че поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции. На тези консултации обсъждаме основно съставянето на кабинет с първия, с втория мандат. Но вие първи повдигнахте темата за третия, в която вече се включиха и други партии”, заяви президентът от своя страна. 

Иван Таков: Не виждам какво би могло да се промени на едни избори през септември

„Да изчакаме първо президентът да даде третия мандат на нас. Може да изявяваме желание и да имаме идеи как да го реализираме, но всичко зависи от президентската институция. Ако се стигне до трети мандат всички партии трябва да си зададат въпроса, ако не направим сега нещо, какво следва? Най-лесно е да се отиде на избори. Няма проблеми, включително и за нас от ИТН. Ние сме партията, която реално е повишила гласовете си, затова за нас не е проблем да отидем на избори”. Заяви Тошко Йорданов след края на консултациите при президента в отговор на журналистически въпрос има ли шанс за съставяне на редовен кабинет в рамките на 50-ото НС на фона на отказа на повечето партии да подкрепят идеята за трети мандат на ИТН.

Той подчерта, че „в която и партия да отиде третият мандат, и ако покани ИТН на среща – то партията му ще отиде и ще я изслуша”. „Ако сме казали, че няма да подкрепим първия и втория мандат е, защото разни  хора продължават да се упражняват как ние ще подкрепим първия или втория мандат. Ако мандата отиде при „Възраждане” – ще водим разговори. Политическите заявки са странно нещо, а ние се опитваме да не правим такива. Защото „Възраждане” вчера казаха,ч е са говорили с ПП-ДБ, а се оказа, че те отрекоха. Не са търсили и нас. По-правилното според нас е д а се подходи практично. Ако може да се направи кабинет с по-голяма подкрепа от повече политически сили и да се направи ясна програма със срокове – това би могло, според нас, да сработи”, заяви Йорданов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase