Според партията криенето зад експертен кабинет не е полезната формула за България

Край на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Последни на „Дондуков” 2 пристигнаха от партия „Величие”. От формацията се обявиха за програмно правителство с ясни цели и задачи. И уточниха, че ако третият мандат достигне до тях, това би било комплимент.

Държавният глава приветства с „Добре дошли!” представителите на формацията, които за първи път са на консултации за кабинет. „Ниската избирателна активност е истинско предизвикателство за нашата политическа система. За вас тези избори обаче бяха безспорен успех. Уверен съм, че макар за първи път да участвате в консултациите, вие следите как те се развиват”, започна Радев.

Николай Марков от „Величие” поиска извинение от идеолога на партията

Председателят на ПГ на „Величие” Николай Марков поясни, че с влизането си в парламента са приложили системен подход. Били обаче разбрани от твърде малко „правни субекти” в Народното събрание.

„Поискахме среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да имаме яснота по целите, които си поставя правителството, което ще се формира. Не бяхме чути, вероятно. Такава среща беше отхвърлена. И ние нямаме яснота какво ще прави това правителство и какви ангажименти ще поеме. Посланията бяха чисто формални. Нещо повече – получихме отказ”, заяви той. И подчерта, че не могат да подкрепят незнанието си.


Според „Величие” криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото това прикривало коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост. Най-близко до формацията стояло програмно правителство с ясни цели и задачи. 

Оказван ли е натиск върху "Величие" да гласува за Рая Назарян

„Ако се стигне до връчване на мандат на нас, като най-малки, за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим програмно правителство. Защото от проблемите, които предстоят оттук нататък, най-важни са целите. Живеем в тежки исторически времена. Решенията, които трябва да се вземат, трябва да бъдат високоотговорни”, посочи Николай Марков.

По думите му в парламента имало все повече хора, които не искали да носят отговорност. „В този смисъл, най-публично и честно към избирателите ще бъде ясно програмно правителство с ясни приоритети, задачи и цели, които да бъдат осъзнати като в полза или вреда на гражданите”, каза още Марков.


След края на консултацията Марков заяви, че са предложили реализация на правителство с ясно програмно управление. „Ние като най-малка политическа партия нямаме претенции да го създаваме. Но продължават нашите действия за яснота не толкова дали ще се сформира правителство, а какво ще прави то, какви ангажименти ще поеме, в какви срокове ще ги изпълни и какви са очакванията от него”, допълни той и подчерта, че на тези въпроси досега никой не им е отговорил.

Председателят на ПГ на „Величие” отбеляза, че за да подкрепят правителство на малцинството, трябва да знаят какви са програмата и приоритетите му. „Скриването на някои политически формации зад експертни правителства, които представляват скрити коалиции, не е почтено”, е мнението му.  

Николай Марков от „Величие” закъсня за заседанието на НС и не положи клетва (ВИДЕО)

Според Марков най-близката идеология до тяхната е програмно управление, което да е обявено предварително пред всички български граждани. „Ние в тази програма ще подкрепим всичко в полза на българските граждани”, категорично заяви председателят на ПГ на „Величие”.

Марков подчерта, че няма да подкрепят евентуално предложение за изнасяне на оръжия за Украйна. „Но ако предложат реализацията на АЕЦ „Белене”, ще я подкрепим”, добави той.

Президентът проведе консултации с парламентарно представените партии в рамките на три дни. Първи при Румен Радев в понеделник отидоха от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Във вторник държавният глава покани на разговор „Възраждане” и БСП. По-рано днес при държавния глава бяха от „Има такъв народ”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase