"Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме уважение", каза още премиерът на РСМ

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че страната му "няма да коленичи пред България", предаде БГНЕС. Той коментира днешните изявление на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Борисов към Мицкоски: Вече не можете да разчитате на нашата подкрепа

„Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа през 21 век имало политици като Радев. Готов съм да говоря и с двамата. Пожелавам на Борисов да направи правителството, защото ние идваме от Европейската народна партия. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейско знаме. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно, и с политици, които нямат намерение да си кривят гръбнака, нямат намерение да подписват всичко. Политици, които са готови да говорят с документи и факти. Аз съм за изграждането на връзки и мостове със съседите и взаимното уважение. Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме уважение”, каза Мицкоски.

Радев за РСМ: Маските окончателно паднаха

„Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение. Не е добросъседство, ако едната страна е унижавана, а другата се радва. Това не е добросъседство, а срамота“, каза още Мицкоски. 

Мицкоски посочи, че доказателство за "съществуването на македонско малцинство в България" са 14 решения на Съда по правата на човека в Страсбург.

"Призовавам за добросъседски отношения и в двете посоки, за съвместно намиране на решение, защото ние като добри съседи трябва да обсъждаме, на базата на аргументи и факти, а не да политизираме и да свеждаме въпроса до низки страсти. Македонският направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да върне същото на нацията и страната“, добави Мицкоски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС