С позиции по темата излязоха МО и ДПС

Пореден епизод по казуса кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. След като Министерският съвет предложи държавният глава да ръководи българската делегация, днес стана ясно, че президентът отказва.

Преди седмица служебният премиер Димитър Главчев пита Народното събрание кой да ръководи българската делегация на форума във Вашингтон на Алианса. Тогава парламентът отказа да се произнесе, защото външната политика е в прерогативите на Министерския съвет.

Радев отказа да води българската делегация за Срещата на върха на НАТО

Днес от Брюксел Димитър Главчев предложи президентът да ръководи делегацията ни. Това обаче задължава Радев да защитава позиция, която е предварително подготвена и приета от кабинета „Главчев”. Часове след изявлението на министър-председателя, от Президентството разпространиха съобщение, в което се казва, че тъй като Радев „не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна, държавният глава отказва да ръководи делегацията”.

МО: Нищо в позицията на България за Срещата на върха на НАТО не застрашава националната ни сигурност

„Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение, позиция, мнение по така направените предложения, си е лично негово качество и мнение. Приетото решение вчера с позиции за такава среща на върха е регулярна, официална, утвърдена процедура през последните години. В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност. Позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази в Алианса”, коментира заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев.

Пеевски: Радев доказа, че не е достоен да представлява интересите на българския народ в НАТО

С позиция по темата излезе и председателят на ДПС Делян Пеевски, в която той казва, че „Радев се е доказал като недостоен да представлява интересите на българския народ в НАТО и последователно и демонстративно се опитва да отклони България от нейните ангажименти и да я дестабилизира, прокарвайки руско влияние и пропаганда в този критичен за сигурността момент”.

Димитър Главчев ще представлява България на форума на НАТО.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase